Erdogan ostro skritizoval Macrona, francúzskeho prezidenta tiež označil za neskúseného

Správy Svet

29.11.2019 (Webnoviny.sk) – Francúzske ministerstvo zahraničia si predvolá tureckého veľvyslanca po tom, čo turecký prezident zaútočil svojho francúzskeho kolegu. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa úradu francúzskeho vlády. Kedy však diplomata predvolá, aby komentáre Recepa Tayyipa Erdogana vysvetlil, zatiaľ nie je známe.

Zvýšenie napätia

V poslednom období sa zvýšilo napätie medzi oboma krajinami vďaka tureckej vojenskej operácie v Sýrii a situáciu tiež komplikujú výroky Macrona o Severoatlantickej aliancii (NATO).

Macron sa nedávno vyjadril, že nedostatky vo vedení zo strany USA zapríčiňujú „mozgovú smrť“ NATO, a vo štvrtok znova skritizoval tureckú operáciu v severovýchodnej Sýrii proti kurdským bojovníkom, ktorí boli kľúčoví v boji proti IS.

Rešpektujem bezpečnostné záujmy nášho tureckého spojenca… ale nemožno povedať, že sme spojenci a žiadame solidaritu, a na druhej strane predstavujeme spojencom falošný úspech pomocou vojenského zásahu, ktorý ohrozuje činnosť koalície proti IS,“ povedal Macron počas stretnutia so šéfom NATO Jensom Stoltenbergom.

Vraj je neskúsený

Na Macronov komentár v piatok zareagoval Erdogan s tým, že by sa mal „nechať prezrieť, či nemá mozgovú smrť„. „Je na vás, či vyhodiť Turecko z NATO, alebo nie? Máte právo urobiť takéto rozhodnutie?“ pýtal sa Erdogan a označil francúzskeho prezidenta za „neskúseného„. Turecko zároveň skritizovalo Macrona za to, že súhlasil s rokovaniami so sýrskym kurdským politikom, ktorého Ankara považuje za extrémistu.

Spomínaný predstaviteľ Macronovho úradu obhájil prezidentov postoj s tým, že spojenci v NATO od Turecka očakávajú „jasné odpovede“ o jeho úmysloch v Sýrii. Konflikt Macrona a Erdogana prišiel krátko pred summitom lídrov NATO, ktorý sa uskutoční na budúci týždeň v Londýne. Obaja prezidenti by sa na ňom mali zúčastniť.

Zdroj: Webnoviny.sk – Erdogan ostro skritizoval Macrona, francúzskeho prezidenta tiež označil za neskúseného © SITA Všetky práva vyhradené.