Do štvorhviezdičkového hotela na Slovensku umiestnili repatriantov, výpadky tržieb to však nenahradí

Slovensko Správy

30.4.2020 (Webnoviny.sk) – Hotel Holiday Inn v centre Trnavy ubytoval v stredu večer prvých viac ako sto repatriantov. V hoteli absolvujú povinnú karanténu, ktorá potrvá v prípade negatívnych výsledkov testovania sedem dní. Ak by sa u niekoho zistilo ochorenie SARS-CoV-2, pobyt by sa mu predĺžil. Holiday Inn v Trnave vyčlenil pre repatriantov 150 lôžok v 75 izbách.

Hotelu poskytnutie služby štátnej karantény podľa jeho spolumajiteľa Jozefa Mihalika pomôže udržať si zamestnancov a zabezpečiť aspoň nejaké príjmy, v žiadnom prípade však nenahradí výpadok tržieb. Na rozdiel od karanténneho centra napríklad v Gabčíkove budú mať repatrianti vyšší komfort ubytovania.

Viac o téme: Koronavírus

Tržby sa prepadli na nulu

„Ľudia sú v peknom zariadení, dostanú dobrú stravu, aj keď to nebude na úrovni štvorhviezdičkového hotela,“ povedal Mihalik. Starostlivosť o ubytovaných zabezpečí za prísnych hygienických opatrení hotelový personál. Štát hotelu podľa vyjadrenia ministerstva vnútra uhradí stravovanie osôb vo výške 13 eur na osobu denne, mzdové náklady na zamestnancov a prevádzkové náklady.

Tržby dvoch hotelov Holiday Inn v Trnave a Žiline sa po povinnom zatvorení pre pandémiu prepadli podľa Mihálika zo 700-tisíc mesačne na nulu.Terajšie obdobie je podľa neho pre hotelierov dosť kruté, pretože aj pri nulových tržbách niektoré náklady zostali.

Umiestnenie karanténneho zariadenia v absolútnom centre mesta nie je podľa ministerstva vnútra žiadny problém, pretože repatriované osoby neprichádzajú do kontaktu s obyvateľmi a objekt je nepretržite strážený policajnou hliadkou. Osobné autá aj autobusy, ktorými do Trnavy repatrianti prišli, boli tiež sprevádzané políciou.

Subjekty hospodárskej mobilizácie

Priestory pre umiestnenie karanténnych centier vyhľadávajú ministerstvá, vyššie územné celky, obce a mestá, okresné úrady a organizácie v ich pôsobnosti. Súkromné subjekty začal štát oslovovať, keď vyčerpal kapacity štátnych zariadení. Po splnení zákonných podmienok a so súhlasom vlastníka sú tieto objekty zaradené medzi subjekty hospodárskej mobilizácie.

Na plnenie z toho vyplývajúcich opatrení vydáva príkaz okresný úrad, súčasťou príkazu je aj určenie nákladov súvisiacich s prevádzkou centra, ktoré si subjekt uplatní na ministerstve vnútra.

Okresný úrad v Trnave oslovil viacerých vlastníkov ubytovacích zariadení vo svojom území, v zálohe má niekoľko ďalších hotelov, predovšetkým v kúpeľnom meste Piešťany.

Viac k témam: karanténna stanica, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Do štvorhviezdičkového hotela na Slovensku umiestnili repatriantov, výpadky tržieb to však nenahradí © SITA Všetky práva vyhradené.