Do ozbrojených síl by mali vstúpiť tisíce nových vojakov, smernica tiež stanovuje priority

Slovensko Správy

14.12.2021 (Webnoviny.sk) – V Ozbrojených silách SR (OS SR) by malo do roku 2028 pôsobiť 20 633 profesionálnych vojakov. Ich počet by sa tak mal zvýšiť oproti roku 2023 o 4 298. Vyplýva to zo Smernice pre obranné plánovanie SR na roky 2023 až 2028, ktorú v utorok odobril vládny kabinet. Ide o základný národný riadiaci dokument strednodobej fázy obranného plánovania.

Smernica stanovuje zámery, priority, úlohy a zdrojový rámec na zabezpečenie obrany štátu. Zároveň je iniciačným dokumentom pre usmernenie strednodobej fázy obranného plánovania v oblasti obrany štátu na Ministerstve obrany SR (MO SR), na ďalších ministerstvách a ostatných ústredných orgánoch štátnej správy.

Vývoj prostredie nevedia predvídať

Dokument hodnotí, že Slovensko presadzuje svoje bezpečnostné záujmy v zhoršenom a dynamicky meniacom sa bezpečnostnom prostredí, ktoré sa vyznačuje najmä nestabilitou a nízkou predvídateľnosťou jeho vývoja.

Na zabezpečenie obrany a rozvoja obranných spôsobilostí SR je potrebná dostupnosť a stabilita zdrojov. Obranné výdavky sa pre finančne náročné strategické projekty modernizácie Ozbrojených síl SR (OS SR) a pre plnenia záväzkov SR budú zvyšovať, a to s cieľom dosiahnutia dvoch percent HDP do roku 2024.

Na personálne náklady sa bude podľa odporúčaní NATO vyčleňovať z obranných výdavkov maximálne 50 percent. Na modernizáciu výzbroje, techniky a komunikačných a informačných systémov sa bude podľa kritérií NATO vyčleňovať z obranných výdavkov minimálne 20 percent. Na obranný výskum a technológie sa budú podľa záväzkov PESCO vyčleňovať dve percentá celkových výdavkov na obranu.

Rezort predstavil svoje zámery

V smernici rezort obrany predstavuje aj zámery a priority plánovaných programov. V rámci programu Obrana chce rezort skvalitniť fungovanie systému obranného plánovania SR, dosiahnuť a udržiavať predpísanú úroveň operačnej pripravenosti jednotiek OS SR či budovať kapacity a spôsobilosti pre zabezpečenie kybernetickej obrany a bezpečnosti.

Úlohou programu Rozvoj obrany je zmodernizovať a vyzbrojiť OS SR. V roku 2023 by malo ísť na programy MO SR celkovo 113,9 miliárd eur, teda 1,78 percenta HDP. Táto suma by sa mala do roku 2028 zvýšiť na 136,6 miliárd eur.

Viac k témam: Vojaci
Zdroj: Webnoviny.sk – Do ozbrojených síl by mali vstúpiť tisíce nových vojakov, smernica tiež stanovuje priority © SITA Všetky práva vyhradené.