Digitálne COVID preukazy sú schválené. Toto leto nám umožnia cestovať bezpečnejšie, tvrdia predstavitelia EÚ

Správy Svet

14.6.2021 (Webnoviny.sk) – Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskeho parlamentu David Sassoli a premiér Portugalska, ktoré je v súčasnosti predsedníckou krajinou EÚ, António Costa v pondelok podpísali nariadenie o digitálnom COVID preukaze Európskej únie.

Viac o téme: Koronavírus

Informovala o tom EK na svojej internetovej stránke.

Bude bezplatný s QR kódom

„Európa, tak, ako ju všetci poznáme a chceme späť, je Európou bez hraníc. Preukaz EÚ umožní občanom znovu využívať najviac vnímané a vážené právo, právo na voľný pohyb. Dnešným podpisom uzákonený preukaz nám umožní cestovať toto leto bezpečnejšie. Spoločne dnes opäť potvrdzujeme, že nám záleží na otvorenej Európe,“ uviedli v spoločnom vyhlásení predseda EP, predsedníčka EK a portugalský premiér.

Digitálny COVID preukaz EÚ bude potvrdzovať buď očkovanie proti ochoreniu COVID-19 alebo testovanie na koronavírus alebo prekonanie ochorenia COVID-19.

Bude bezplatný a dostupný vo všetkých jazykoch EÚ v digitálnom a papierovom formáte, pričom bude obsahovať digitálne podpísaný kód QR.

Trinásť štátov už preukazy má 

Členské štáty EÚ nezavedú pre držiteľov digitálneho COVID preukazu ďalšie cestovné obmedzenia, pokiaľ takéto opatrenia nebudú potrebné a primerané v záujme ochrany verejného zdravia.

EK sa okrem toho zaviazala zmobilizovať 100 miliónov eur v rámci nástroja núdzovej podpory na podporu členských štátov pri zabezpečovaní cenovo dostupných testov.

Nariadenie o digitálnom COVID preukaze EÚ bude účinné 12 mesiacov od 1. júla. Tie členské štáty, ktoré potrebujú viac času, dostanú ďalších šesť týždňov na postupné zavedenie pravidiel. Trinásť členských štátov už digitálne COVID preukazy EÚ začalo vydávať

Viac k témam: COVID pas, COVID-19, Koronavírus, očkovanie proti koronavírusu, QR kód, testovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Digitálne COVID preukazy sú schválené. Toto leto nám umožnia cestovať bezpečnejšie, tvrdia predstavitelia EÚ © SITA Všetky práva vyhradené.