Deti z marginalizovaných komunít začnú očkovať výjazdové tímy, cieľom je prelomiť bariéry a znížiť riziko šírenia nákazy

Slovensko Správy

4.2.2022 (Webnoviny.sk) – Pilotný projekt zameraný na očkovanie detí z marginalizovaných skupín obyvateľstva proti ochoreniu COVID-19 spustili v týchto dňoch spoločnosť Merea, a.s. v spolupráci s Rooseveltovou nemocnicou v Banskej Bystrici a s podporou partnerov Intervenčného tímu Ministerstva zdravotníctva SR a organizácie Zdravé regióny.

Podarilo sa zaočkovať tisíce ľudí

Ako dnes predstavitelia projektu informovali na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici, odborný tím sa okrem očkovania detí vo veku päť až 11 a 12 až 18 rokov snaží svojou činnosťou prelomiť bariéry a podporiť zaočkovanosť detí i dospelých v skupine obyvateľov z marginalizovaných skupín.

Viac o téme: Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku

Po úspešnom rozbehnutí projektu nízkoprahového očkovania, ktoré partneri spoločne spustili v júni minulého roku, bolo v skupine marginalizovaného obyvateľstva zaočkovaných vyše 20-tisíc ľudí a v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom ďalších viac ako 10-tisíc ľudí.

Vakcinácia detí z komunít

Počas intenzívnej spolupráce na projekte sa pri tejto skupine obyvateľov začala postupne otvárať diskusia o potrebe očkovania detí.

„Na základe opakovaných dopytov práve zo skupiny marginalizovaných komunít, a otvorenia možnosti vakcinácie detí, bola do projektu výjazdového očkovania zaradená aj vakcinácia detí,“ informuje generálny riaditeľ spoločnosti Merea Ernest Caban.

Viac o téme: Koronavírus

„Zámer zriadiť pediatrický výjazdový očkovací tím sme konzultovali s Elenou Prokopovou, hlavnou odborníčkou Ministerstva zdravotníctva SR pre primárnu pediatriu a členkou Konzília odborníkov, ktorá vznik tímu podporila,“ priblížil riaditeľ. Dodal, že následne boli zostavené tímy špecialistov, ktoré tvoria pediater, pediatrické sestry, záchranári a administratívni pracovníci.

Výjazdové očkovacie tímy

Prvé pediatrické výjazdové očkovanie prebehalo 31. januára v Moldave nad Bodvou, kde bolo zaočkovaných celkovo 42 detí. Očkovanie detí prebehlo bez akýchkoľvek komplikácií.

Banskobystrická nemocnica zabezpečuje prostredníctvom nemocničnej lekárne dodávku, uskladnenie a pravidelný výdaj vakcín na základe potrieb spoločnosti Merea. Pre výjazdové vakcinačné tímy spracovala skrátený pracovný postup k manipulácii a príprave vakcín.

„Touto spoluprácou sa nám podarilo prispieť k zvýšeniu zaočkovanosti populácie a dostupnosti vakcín pre obyvateľstvo zo vzdialenejších okresov a marginalizovaných skupín,“ uvádza riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, Očkovanie detí, Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku
Zdroj: Webnoviny.sk – Deti z marginalizovaných komunít začnú očkovať výjazdové tímy, cieľom je prelomiť bariéry a znížiť riziko šírenia nákazy © SITA Všetky práva vyhradené.