Deportované deti sú vystavené rizikám násilia, tvrdí Marcinková a výbor apeluje na Rusko k ukončeniu

Slovensko Správy

17.3.2023 (SITA.sk) – Predsedníčka Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti Vladimíra Marcinková (SaS) presadila v stredu 15. marca uznesenie, ktorým výbor odsúdil deportácie ukrajinských civilistov vrátane detí do Ruska.

Vojnové zločiny

„Od začiatku vypuknutia vojny sa Rusko dopúšťa páchania neospravedlniteľných vojnových zločinov na Ukrajine. Ide o systematické porušovanie základných princípov medzinárodného práva a medzinárodné spoločenstvo nesmie zostať voči páchaniu týchto zločinov ľahostajne,“ uviedla Marcinková v tlačovej správe.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Poslankyňa zároveň informovala, že od začiatku vypuknutia vojny dochádza k masívnym a núteným deportáciám detí do Ruska.

„Tieto deti sú následne systematicky osvojované ruskými rodinami, sú vystavené rizikám násilia, zneužívania, vykorisťovania alebo sa stávajú obeťami obchodovania s ľuďmi,“ informovala predsedníčka výboru.

Násilné deportácie

V rámci uznesenia tiež apelovali na Ruskú federáciu, aby prestala s násilnými deportáciami a zároveň vyzvali členské štáty únie, aby podporili medzinárodné orgány v úsilí dokumentácie porušovania ľudských práv a páchania vojnových zločinov.

Členovia výboru pre európske záležitosti taktiež vyzvali dočasne poverenú vládu SR, aby rozšírila sankčné zoznamy o ľudí, ktorí sa na deportáciách podieľajú.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Vojenská pomoc Ukrajine, Výbor NR SR pre európske záležitosti
Zdroj: SITA.sk – Deportované deti sú vystavené rizikám násilia, tvrdí Marcinková a výbor apeluje na Rusko k ukončeniu © SITA Všetky práva vyhradené.