Denys Šmyhaľ získal väčšinu hlasov ukrajinských poslancov, stal sa tak novým premiérom

Správy Svet

4.3.2020 (Webnoviny.sk) – Ukrajinskí poslanci v stredu jasnou väčšinou schválili 44-ročného Denysa Šmyhaľa za nového premiéra. Vicepremiér Šmyhaľ získal v parlamente v Kyjeve 291 hlasov, pričom potrebných bolo 226. Proti sa vyslovilo 59 poslancov.

Ekonóm, ktorý pochádza z Ľvova na západe Ukrajiny, chce podľa vlastných slov venovať mimoriadnu pozornosť najmä „priemyselnej výrobe, poľnohospodárstvu a sociálnym otázkam“. Jeho schváleniu predchádzala utorková demisia premiéra Oleksija Hončaruka, v poradí už druhá v priebehu dvoch mesiacov.

Hončaruk prvý raz ponúkol svoju rezignáciu ešte v januári po tom, ako sa na verejnosti objavili nahrávky, na ktorých kritizuje prezidenta a hovorí o tom, že Zelenskyj podľa neho nevie vôbec nič o ekonomike a niekto by mu mal vysvetliť, ako funguje ukrajinská mena. Zelenskyj sa vtedy rozhodol dať mu ešte šancu a požiadal ho, aby zostal vo funkcii.

Viac k témam: ukrajinský premiér
Zdroj: Webnoviny.sk – Denys Šmyhaľ získal väčšinu hlasov ukrajinských poslancov, stal sa tak novým premiérom © SITA Všetky práva vyhradené.