Demokratické štandardy v Poľsku a Maďarskú sú ohrozené. Správa EK ukázala prstom aj na ďalšiu krajinu

Správy Svet

20.7.2021 (Webnoviny.sk) – Demokratické štandardy v Európskej únii narúša fungovanie niektorých členských krajín, najmä Maďarska a Poľska, kde je ohrozená nezávislosť súdnictva. Vo svojej výročnej správe o dodržiavaní zásad právneho štátu zverejnenej v utorok to uviedla Európska komisia.

Správa „ukázala prstom“ aj na Slovinsko, ktoré nedávno prevzalo šesťmesačné rotujúce predsedníctvo v EÚ, pre útoky voči médiám v tejto balkánskej krajine.

„V mnohých členských štátoch existujú dôvody na vážne znepokojenie, najmä pokiaľ ide o nezávislosť súdnictva,“ uviedla podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová.

Pri rozsiahlej kontrole sa zistilo, že Poľsko je nedostatočné v štyroch hlavných hodnotených oblastiach, ktorými sú justičné systémy, protikorupčný rámec, pluralita a sloboda médií, ako aj otázky otázky súvisiace so systémom bŕzd a protiváh.

Maďarsku boli vyčítané nedostatočné protikorupčné opatrenia, a v správe sa tiež uvádza, že pluralita médií v tejto krajine „zostáva ohrozená“. Médiá nemajú „na ružiach ustlané“ ani v spomenutom Slovinsku, kde niektorí novinári čelili vyhrážkam a online obťažovaniu.

Viac k témam: demokracia, právny štát, protikorupčné opatrenia, výročná správa
Zdroj: Webnoviny.sk – Demokratické štandardy v Poľsku a Maďarskú sú ohrozené. Správa EK ukázala prstom aj na ďalšiu krajinu © SITA Všetky práva vyhradené.