Cirkvi bojujú za prítomnosť neočkovaných Slovákov na bohoslužbách, navrhujú jednu zmenu v opatreniach

Slovensko Správy

2.2.2022 (Webnoviny.sk) – Bohoslužby patria k esenciálnym súčastiam prejavu viery a podľa zástupcov cirkví na Slovensku neprispievajú vo zvýšenej miere k šíreniu nákazy.

Viac o téme: Koronavírus

Predseda Ekumenickej rady cirkví v SR Ivan Eľko, predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR Richard Duda a predseda konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský preto v otvorenom liste žiadajú premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), aby sa pri tvorbe protipandemických opatrení vychádzalo zo skutočnosti, že účasť na nich je pre veriacich principiálna. KBS o tom informuje v tlačovej správe.

Za esenciálne sa majú považovať aj bohoslužby

Momentálne sa na bohoslužbách môžu zúčastňovať len osoby zaočkované alebo tie, ktoré ochorenie koronavírusu prekonali. Zástupcovia cirkví uviedli, že pred Vianocami a Chanukou režim OP zo strachu pred preplnenými nemocnicami rešpektovali, z dlhodobého hľadiska sa to však javí ako neudržateľné.

„Zatiaľ, čo štát neplánuje pre svojich obyvateľov nariadiť očkovaciu povinnosť, de facto ju naďalej ukladá ako podmienku veriacim pre návštevu slávení. A od duchovných vyžaduje, aby ňou limitovali účasť,“ konštatujú.

Dodávajú, že bohoslužby sa dlhodobo nedajú radiť medzi hromadné podujatia.

„Ak teda príslušné vyhlášky a opatrenia štátnych inštitúcií pravidelne pamätajú na tzv. esenciálne prevádzky ako potraviny či drogérie, do ktorých sa pri dodržaní prísnych pravidiel umožňuje vstup aj neočkovaným, prosíme vás, aby z hľadiska duchovného života spojeného s náboženským vyznaním boli za obdobné, teda esenciálne, pokladané i bohoslužby,“ požadujú predstavitelia cirkví.

Cirkvi si budú plniť svoju povinnosť

Eľko, Duda aj Zvolenský pripomínajú, že aj cirkvi na Slovensku pokladajú ochranu života a zdravia všetkých ľudí na Slovensku za svoju povinnosť a pandemickú situáciu sa snažia s verejnými inštitúciami a predstaviteľmi zvládnuť.

Pripomínajú, že sú ochotní prijímať primerané pravidlá a opatrenia a budú naďalej „napomáhať pokoju, nabádať k spolupatričnosti a povzbudzovať k vzájomnej pomoci“.

Viac k témam: Bohoslužby, Koronavírus, Kostoly, Otvorený list, Pandemické opatrenia
Zdroj: Webnoviny.sk – Cirkvi bojujú za prítomnosť neočkovaných Slovákov na bohoslužbách, navrhujú jednu zmenu v opatreniach © SITA Všetky práva vyhradené.