Čína vracia úder. Kritizuje USA za zneužívanie pandémie na politický boj a poškodzovanie WTO

Správy Svet

15.5.2020 (Webnoviny.sk) – Čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi kritizoval zahraničných politikov, ktorí „trvajú na politizovaní pandémie, označovaní vírusu a ohováraní Svetovej zdravotníckej organizácie“.

Politikove vyjadrenia, ktoré zverejnila čínska tlačová agentúra Sin-chua, boli zjavne adresované Spojeným štátom, kde administratíva prezidenta Donalda Trumpa opakovane kritizovala Čínu za údajné zatajovanie prvotnej epidémie, a tiež pozastavila platby Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO), ktorú obviňuje z nadŕžania Číne a zlyhania v boji s pandémiou.

Štáty požadujú prešetrenie pôvodu pandémie

Na nezávislé vyšetrenie pôvodu pandémie vyzvali aj ďalšie krajiny, vrátane Austrálie, čo však Čína odmieta.

Krajina podľa slov ministra dokázala pod vedením prezidenta Si Ťin-pchinga „dostať epidémiu pod kontrolu náročnými krokmi a postupne oživuje svoju ekonomiku a sociálny život, zatiaľ čo neustále vykonáva preventívne opatrenia“.

Viac k téme Koronavírusu

Vyjadril sa tak počas štvrtkového telefonického rozhovoru s ministrami zahraničia Maďarska, Estónska a Bosny a Hercegoviny.

Politizovanie koronavírusu poškodzuje WHO

Čína „prekonala vlastné problémy, ponúkla podporu a pomoc relevantným krajinám, bez výnimky sa podelila o skúsenosti s prevenciou a liečbou a umožnila rôznym krajinám nákup protiepidemických pomôcok v Číne“, doplnil s tým, že pokusy o politizovanie pandémie a poškodzovanie WHO sú „vážnym porušením medzinárodných morálnych princípov a podkopávajú medzinárodné protiepidemické snahy“.

Krajina má epidémiu pod kontrolou

Krajina pritom už mesiac nezaznamenala žiadne úmrtie na ochorenie COVID-19 a v piatok potvrdila len štyri nové prípady nákazy koronavírusom v provincii Ťi-lin, kde sa v uplynulých dňoch objavilo nové ohnisko nejasného pôvodu.

Úmrtie v Číne naposledy hlásili 14. apríla. Liečbu v súčasnosti v krajine podstupuje 91 ľudí a ďalších 623 je monitorovaných v izolácii pre podozrenie na koronavírus alebo po pozitívnych testoch bez symptómov.

Celkovo Čína dosiaľ potvrdila 4 633 úmrtí a 82 933 prípadov nákazy koronavírusom.

Viac k téme Ekonomické dopady koronavírusu

Viac k témam: COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus, Pandémia
Zdroj: Webnoviny.sk – Čína vracia úder. Kritizuje USA za zneužívanie pandémie na politický boj a poškodzovanie WTO © SITA Všetky práva vyhradené.