Cichanovská cíti na Slovensku podporu v boji za slobodu, ktorý Bielorusko vedie

Slovensko Správy

8.10.2020 (Webnoviny.sk) – Slovensko neuznáva Alexandra Lukašenka za prezidenta Bieloruska. Uviedol to premiér Igor Matovič (OĽaNO) po stretnutí s líderkou bieloruskej opozície Svetlanou Cichanovskou. Premiér zároveň vyzdvihol úlohu bieloruských žien v boji za slobodu a demokratické voľby.

Bezhraničná podpora Slovenska

Matovič ubezpečil Cichanovskú o bezhraničnej podpore slovenskej vlády voči bieloruskému ľudu.

„Voľby sú voľbami vtedy, keď sú demokratickými a to, čo sa udialo v Bielorusku, demokratické, transparentné a spravodlivé určite nebolo,“ povedal premiér s tým, že Slovensko je pripravené stáť pri bieloruskom ľude v boji za slobodu a demokraciu.

Premiér si váži Cichanovskej osobný postoj, ktorý doterajším bojom vyjadrila a verí, že v tomto boji vytrvá až do samotného konca. „Pevne verím, že tak, ako aj krajiny Európskej únie, tak aj Rusko a krajiny na východ od Bieloruska doprajú bieloruskému ľudu slobodu sa demokraticky a slobodne rozhodnúť,“ uzavrel Matovič.

Hromadné protesty v uliciach

Cichanovská pri tejto príležitosti uviedla, že na Slovensku cíti podporu v boji za slobodu, ktorý Bielorusko vedie.

„Táto podpora je pre Bielorusko dôležitá v boji, ktorý zvádza dnes, a ktorý bude zvádzať aj v budúcnosti o budúcnosť našej krajiny,“ priblížila bieloruská opozičná líderka. Dodala, že Bielorusko cíti podporu najmä v podobe študentských programov alebo v podobe humanitárneho koridoru.

Cichanovská je oponentka dlhoročného bieloruského prezidenta Lukašenka. Ten dostal vo voľbách 9. augusta podľa oficiálnych údajov 80 percent hlasov, zatiaľ čo opozičná kandidátka Cichanovská získala len desať percent, čo mnohí považujú za zmanipulované. Výsledok vyvolal hromadné protesty v uliciach bieloruských miest, pričom demonštrantov podporuje aj Európska únia.

Viac k témam: bieloruský prezident, premiér Slovenskej republiky, prezidentské voľby v Bielorusku
Zdroj: Webnoviny.sk – Cichanovská cíti na Slovensku podporu v boji za slobodu, ktorý Bielorusko vedie © SITA Všetky práva vyhradené.