Chystáte sa do Grécka? Musíte vyplniť online formulár a pripravte sa na testovanie

Slovensko Správy

8.9.2020 (Webnoviny.sk) – Od všetkých cestujúcich prichádzajúcich do Grécka sa vyžaduje vyplnenie online formulára, ktorý je potrebné v anglickom jazyku odoslať najneskôr 24 hodín pred vstupom do krajiny.

Ako informuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ), vo formulári je potrebné uviesť údaje, odkiaľ osoba cestuje, dĺžku predchádzajúcich pobytov v iných krajinách či adresu svojho pobytu v Grécku.

Cestujúci dostane QR kód

Pri vstupe do Grécka je zároveň nutné počítať s možným testovaním prichádzajúcich osôb.

„Po odoslaní formulára dostane každý cestujúci potvrdzujúci mail o registrácii v online systéme a následne osobný QR kód, ktorý musí byť predložený pri príchode do Grécka v tlačenej alebo elektronickej podobe. Ak preprava začína skôr, ako v deň príchodu do Grécka, cestujúci môžu nastúpiť na cestu po predložení potvrdzujúceho e-mailu,“ ozrejmuje rezort diplomacie.

Veľvyslanectvo SR v Aténach upozorňuje cestujúcich, že online formulár musí byť vyplnený dôsledne, s aktuálnymi a správnymi údajmi. V prípade nekorektných informácií môžu letecké spoločnosti odoprieť cestujúcemu nástup do lietadla.

Testovanie hneď pri vstupe

Pri vstupe do Grécka je zároveň nutné počítať s možným testovaním prichádzajúcich osôb.

Testovanie na ochorenie COVID-19 sa uskutočňuje hneď pri vstupe do krajiny a testovaní cestujúci by mali na výsledok testu čakať v súlade s miestnymi usmerneniami v individuálnej izolácii na adrese uvedenej vo vstupnom formulári.

„V prípade, že je výsledok testu pozitívny, je testovaná osoba povinná podstúpiť 14-dňovú karanténu v určenom karanténnom zariadení. Porušenie karanténneho nariadenia sa trestá pokutou vo výške 5-tisíc eur,“ dodáva ministerstvo.

Viac k témam: cestovanie, COVID-19, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Chystáte sa do Grécka? Musíte vyplniť online formulár a pripravte sa na testovanie © SITA Všetky práva vyhradené.