Cestovný ruch sa prakticky zastavil, zamestnávatelia žiadajú vládu o pomoc

Slovensko Správy

24.3.2020 (Webnoviny.sk) – Zväz cestovného ruchu SR (ZCR) pre kritickú situáciu v tomto odvetví vyzýva vládu urýchlene prijať opatrenia, aby sa zabránilo prepúšťaniu zamestnancov a celkovému kolapsu tohto sektora ekonomiky. Navrhované opatrenia, ako v pondelok informoval ZCR, by mohli zmierniť mimoriadne negatívne dopady koronavírusu na celé odvetvie cestovného ruchu.

Vážna situácia

Profesijné organizácie a zamestnávatelia združení v ZCR žiadajú vládu o minimalizovanie platieb štátu pre zamestnávateľov v oblasti daní a odvodov s odkladným účinkom, či zavedenie refundácie mzdových nákladov počas trvania opatrení na zamedzenie šírenia ochorenia. Žiadajú tiež zabezpečenie preklenovacích bezúročných pôžičiek pre malé a stredné podniky s predĺženou lehotou splatnosti na zabezpečenie likvidity a elimináciu kontrolnej činnosti orgánov a sankcií za nedodržanie lehôt a vybraných povinností zamestnávateľov, ktoré nesúvisia s dodržiavaním opatrení na zamedzenie šírenia ochorenia.

Viac o téme: Koronavírus

Tento týždeň je kritický pre množstvo zamestnávateľov v cestovnom ruchu, predovšetkým však pre zamestnávateľov v ubytovacích a stravovacích zariadeniach. Mnohí z nás sa rozhodujú o tom, či dokážu toto krízové obdobie prekonať a budú pokračovať v podnikaní, alebo ukončia svoju činnosť a začnú prepúšťať zamestnancov,“ upozornil prezident ZCR Marek Harbuľák. Zároveň je generálnym manažérom Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. „Situácia v tomto segmente je naozaj vážna. Rozhodnutie o budúcnosti cestovného ruchu na Slovensku môže ovplyvniť vláda a parlament. Ide o to, ako rýchlo dokážu prijať konkrétny a funkčný balík opatrení pre podnikateľov a zamestnávateľov,“ uviedol Harbuľák.

Opatrenia pocítia aj dodávatelia

Zväz cestovného ruchu už pripomienkoval a poslal návrhy k prvým ekonomickým opatreniam na začiatku pandémie. Zamestnávatelia v cestovnom ruchu vyvíjajú aj iné aktivity, ktoré dokážu zmierniť negatívne dopady na ich podnikanie, napríklad, dočasné pridelenie zamestnanca, či aby klienti nerušili pobyty a radšej zvolili zmenu termínu.

Odvetvie cestovného ruchu tvoria najmä malé a stredné zariadenia, mnohé z nich sú rodinné firmy, ktoré podľa ZCR nedokážu bez pomoci štátu čeliť kríze takéhoto rozsahu. „Cestovný ruch sa prakticky zastavil, zakázané alebo výrazne obmedzené je poskytovanie všetkých služieb v tejto oblasti. Svoju prácu tak nemôže vykonávať 160 000 zamestnancov v hoteloch, penziónoch, reštauráciách, kúpeľoch, akvaparkoch, lyžiarskych strediskách, či iných službách,“ dodal Harbuľák. Tieto opatrenia podľa neho negatívne pocítia aj dodávatelia, ktorí nemajú komu poskytovať svoje tovary a služby. Predpokladá sa, že mimoriadna situácia môže trvať ešte niekoľko týždňov a možno aj mesiacov.

Viac k témam: cestovný ruch, Ekonomické dopady koronavírusu, Zväz obchodu a cestovného ruchu SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Cestovný ruch sa prakticky zastavil, zamestnávatelia žiadajú vládu o pomoc © SITA Všetky práva vyhradené.