Česku hrozia povodne a hasiči zachraňujú ľudí, dážď narušil aj železničnú dopravu

Správy Svet

14.10.2020 (Webnoviny.sk) – Nočný dážď rozvodnil české rieky a na niektorých miestach, najmä na Morave a v Sliezsku hrozia povodne. Český hydrometeorologický ústav na svojej webstránke hlási výstrahu tretieho stupňa pred povodňami vo viac ako 20 oblastiach, na mnohých miestach platí druhý stupeň. Naďalej tiež v značnej časti Česka varuje pred výdatným dažďom.

Veľká voda si už vyžiadala aj účasť hasičov. Ako informuje spravodajský portál TN.cz s odvolaním sa na sociálnu a mikroblogovaciu sieť Twitter, napríklad hasiči v Olomouckom kraji cez noc preventívne budovali protipovodňové hrádze z vriec s pieskom, stavajú tiež mobilnú protipovodňovú hrádzu v Přerove, pomáhajú s odčerpávaním vody a v Miloticiach zachránili tri osoby zo strechy zatopeného auta. Desiatky výjazdov mali aj hasiči v Moravskosliezskom, Pardubickom či Libereckom kraji.

Voda zaplavila niekoľko ciest a v Starej Červenej Vode podomlela cestu. V Babiciach nad Svitavou uviazlo v lagúne pod viaduktom auto. Dážď narušil aj železničnú premávku na tratiach medzi Ledečkom a Kolínom a Pardubicami a Havlíčkovým Brodom, kde popadali podmočené stromy.

Predpovede meteorológov sa naplnili aj v súvislosti s výstrahami pred snehom, ktorý napadal na horách na Šumave, v Jeseníkoch či Beskydách. Hovorkyňa polície Zlatuša Viačková pred poludním informovala, že na ceste v smere od Hornej Bečvy po hraničný priechod Bumbálka pre sneh uviazli kamióny, tvoria sa kolóny a museli odkloniť dopravu.

Viac k témam: dážď, hasiči, počasie, záplavy
Zdroj: Webnoviny.sk – Česku hrozia povodne a hasiči zachraňujú ľudí, dážď narušil aj železničnú dopravu © SITA Všetky práva vyhradené.