Československému kastračnému programu hrozí zánik, organizácii dochádzajú financie

Slovensko Správy

7.12.2019 (Webnoviny.sk) – Československý kastračný program (ČSKP) má vážne existenčné problémy, ktoré by mohli vyústiť až do jeho zániku. Program spustilo združenie Za práva zvierat s cieľom pomôcť týraným a nechceným zvieratám. Financovaný je zväčša prostredníctvom dobrovoľných príspevkov verejnosti a darovania dvoch percent z daní. Organizácii však aktuálne dochádzajú financie a hrozí tak, že nebude schopná vykonávať svoju činnosť a dokončiť projekty, ktoré spustila. Informovala o tom na facebookovom profile ČSKP.

Necítia podporu zo strany štátu

Jedným z ohrozených projektov je napríklad budovanie centra pre zvieratá, ktoré má slúžiť na prijatie a starostlivosť o väčší počet domácich zvierat, poľnohospodárske zvieratá a kone. Vzhľadom na aktuálnu situáciu však dobudovanie centra skôr ako o päť rokov nevyzerá reálne.

Chýbajú nám desaťtisíce eur. Peniaze na tento rok už máme vyčerpané. Situácia ohrozuje dobudovanie centra a môže ohroziť aj celú našu činnosť. Náklady na jednu kastračnú akciu predstavujú približne 15 000 eur. Podporu zo strany štátu však necítime. V minulosti sme skúšali žiadať štátne orgány o pomoc, ale naše skúsenosti s nimi nie sú dobré,“ povedala pre SITA predsedkyňa ČSKP Diana Truchlíková.

Tá vidí v prístupe štátnych orgánov k pomoci zvieratám vážne nedostatky. ČSKP podľa nej nemá žiadne možnosti čerpania dotácií a príspevkov od štátu. Tvrdí, že štátne orgány svoje povinnosti navyše presúvajú na orgány miestnej samosprávy.

Nezodpovednosť majiteľov zvierat

Štát presunul zodpovednosť za odchyt a starostlivosť o túlavé zvieratá na mestá a obce. Neposkytol im však žiadne financie na to, aby mohli túto činnosť vykonávať plnohodnotne. Mestské a súkromné útulky majú obsadené kapacity a je pre ne veľmi problematické prijímať ďalšie zvieratá. Obce preto majú veľké problémy s tým, kam umiestniť odchytené zvieratá. Často prijímame zvieratá, hoci nato nemáme kapacity. Suplujeme štát a financujeme čo sa dá,“ dodala Truchlíková.

Organizácia sa stretáva aj s nezodpovednou starostlivosťou o zvieratá zo strany majiteľov. Tvrdí, že chovatelia v mnohých prípadoch zanedbávajú ich zdravotný stav a ich úmrtnosť pripisujú iba vysokému veku. Často pritom ide o ľudí, ktorým sociálna situácia dovoľuje plnohodnotnú starostlivosť o zvieratá.

ČSKP prosí o pomoc aj verejnosť. Vzhľadom na nepriaznivú finančnú situáciu vyzýva na svojom facebookovom profile ľudí, aby organizácii finančne pomohli dobrovoľným príspevkom.

Viac k témam: Československý kastračný program (ČSKP), týranie zvierat, zvieratá
Zdroj: Webnoviny.sk – Československému kastračnému programu hrozí zánik, organizácii dochádzajú financie © SITA Všetky práva vyhradené.