Česko prijalo takmer 400-tisíc utečencov z Ukrajiny, ide o najviac v EÚ v pomere k počtu obyvateľov krajiny

Správy Svet

15.7.2022 (Webnoviny.sk) – V Česku je aktuálne takmer 400-tisíc utečencov z Ukrajiny, čo je v pomere k počtu obyvateľov krajiny najviac v Európe. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo české ministerstvo práce a sociálnych vecí. Do 9. júla v Česku udelili dočasnú ochranu viac ako 390-tisíc Ukrajincom. Informuje o tom portál TN.cz.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Až 44 % ukrajinských utečencov v ČR tvoria ženy. Druhou najpočetnejšou skupinou sú deti (36 %). Nasledujú muži (17 %) a seniori (4 %). Takmer polovica utečencov v Česku žije v solidárnych domácnostiach, 24 % v podnájme a 15 % v ubytovniach.

Čo sa týka ubytovaných v domácnostiach, 70 % z nich je v českých rodinách a 28 percent v rodinách Ukrajincov, ktorí v ČR žili pred ruskou agresiou proti Ukrajine.

Až 77 percent ukrajinských utečencov v Česku si dokázalo nájsť stálu prácu, hoci veľký problém pre nich predstavuje jazyková bariéra. Za problém pri hľadaní zamestnania považuje jazykovú bariéru 71 percent ukrajinských utečencov v Česku.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Utečenci, vojenská invázia, Vojna
Zdroj: Webnoviny.sk – Česko prijalo takmer 400-tisíc utečencov z Ukrajiny, ide o najviac v EÚ v pomere k počtu obyvateľov krajiny © SITA Všetky práva vyhradené.