Česko predĺži pre COVID-19 núdzový stav do 23. decembra, januárový termín opozícia odmietla

Správy Svet

10.12.2020 (Webnoviny.sk) – Poslanecká snemovňa českého parlamentu v stredu večer schválila predĺženie núdzového stavu v súvislosti s pandémiou koronavírusu do 23. decembra. Poslanci po niekoľkohodinovej diskusii súhlasili s predĺžením podľa návrhu Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM).

Vláda totiž chcela núdzový stav predĺžiť do 11. januára, s čím nesúhlasila opozícia. Informujú o tom spravodajské portály Novinky.cz a TN.cz.

Viac o téme: Koronavírus

„Posledný vývoj nie je vôbec dobrý. Čísla ešte budú pravdepodobne stúpať, preto je dôležité, aby sme mali núdzový stav a mohli robiť opatrenia,“ apeloval na poslancov premiér Andrej Babiš. Ako tiež uviedol, jediné riešenie je vakcína, tá však v Českej republike ešte nie je dostupná.

Poslanci tiež odsúhlasili novelu zákona, ktorá ukladá podnikateľom a firmám povinnosť dodržiavať protikoronavírusové obmedzenia súvisiace s podnikateľskou činnosťou pod hrozbou až trojmiliónovej pokuty. Novelu teraz bude posudzovať Senát.

Viac k témam: český premiér, Koronavírus COVID-19 v Česku, núdzový stav
Zdroj: Webnoviny.sk – Česko predĺži pre COVID-19 núdzový stav do 23. decembra, januárový termín opozícia odmietla © SITA Všetky práva vyhradené.