Česko chce vyslať do Poľska 150 vojakov, budú pomáhať pri ochrane hranice s Bieloruskom

Správy Svet

8.12.2021 (Webnoviny.sk) – Česká vláda v stredu schválila plán vyslania 150 príslušníkov ozbrojených síl do Poľska, aby tam pomohli strážiť hranice s Bieloruskom. Minister obrany Lubomír Metnar uviedol, že dostanú mandát zostať v Poľsku 180 dní.

Misiu ešte musia schváliť obe komory českého parlamentu. Očakáva sa, že tak urobia do konca budúceho týždňa. Česi by sa pripojili k Veľkej Británii a Estónsku, ktoré v Poľsku nasadili podobné počty vojakov.

EÚ obviňuje z migračnej vlny Bielorusko

Poľská vláda a Európska únia obviňujú Bielorusko z organizovania migračnej vlny na svojej východnej hranici. Označujú to za útok v odvete za sankcie, ktoré blok uvalil na Lukašenkov režim pre potláčanie ľudských práv.

Minsk toto obvinenie odmieta. Migranti, väčšinou z Blízkeho východu, sa zhromažďujú na hranici Bieloruska s Poľskom od leta.

Možno budú potrebné ďalšie sankcie

„Európska únia to nemôže tolerovať,“ uviedol český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek a dodal, že nemožno vylúčiť ďalšie sankcie proti Bielorusku.

Minulý týždeň EÚ uvalila na Bielorusko nové sankcie. Ich terčom sú desiatky bieloruských predstaviteľov, organizácií a spoločností, pričom EÚ sa zamerala na osoby obvinené z účasti na „hybridnom útoku“ proti spoločenstvu s použitím migrantov na hraniciach Bieloruska s Poľskom, Litvou a Lotyšskom.

Viac k témam: česká armáda, Nelegálna migrácia, poľsko-bieloruské hranice, Sankcie proti Bielorusku, Utečenci migranti
Zdroj: Webnoviny.sk – Česko chce vyslať do Poľska 150 vojakov, budú pomáhať pri ochrane hranice s Bieloruskom © SITA Všetky práva vyhradené.