Česká poslanecká snemovňa schválila vydanie Babiša, je stíhaný v kauze Čapí hnízdo

Správy Svet

3.3.2022 (Webnoviny.sk) – Poslanecká snemovňa českého parlamentu vo štvrtok schválila vydanie bývalého premiéra Andreja Babiša na trestné stíhanie pre kauzu Čapí hnízdo. Politikovo vydanie podporili členovia takmer všetkých poslaneckých klubov. Zo 176 prítomných poslancov za hlasovalo 111 z nich.

Proti hlasovalo len 65 členov klubu Babišovho hnutia ANO. Snemovňa sa vydaním Babiša, ktorý je podozrivý z finančného podvodu a poškodenia finančných záujmov Európskej únie, zaoberala už po tretí raz, informuje spravodajský portál TN.cz.

Štátne zastupiteľstvo je na stíhanie Babiša pripravené a v súčasnosti čaká len na doručenie písomného rozhodnutia o jeho vydaní. Presný termín začatia súdu však nie je známy.

Obvinenia sa týkajú farmy Čapí hnízdo, ktorá dostala dotácie z európskych zdrojov po tom, ako jej vlastníctvo prešlo z Babišovho konglomerátu Agrofert na jeho rodinných príslušníkov. Eurofondy boli určené pre malé a stredne veľké podniky, pod ktoré Agrofert nespadá. Agrofert neskôr prevzal späť vlastníctvo farmy. Babiš previnenie popiera a obvinenia voči nemu označuje za politicky motivované.

Viac k témam: Kauza Čapí hnízdo
Zdroj: Webnoviny.sk – Česká poslanecká snemovňa schválila vydanie Babiša, je stíhaný v kauze Čapí hnízdo © SITA Všetky práva vyhradené.