Česká polícia vyjadrila ľútosť nad smrťou Róma v Tepliciach, policajt však konal v súlade s výcvikom

Správy Svet

24.6.2021 (Webnoviny.sk) – Česká polícia vyjadrila ľútosť nad sobotňajším úmrtím Róma po policajnom zákroku v Tepliciach. Predbežné vyšetrovanie však podľa nej ukazuje, že medzi policajným konaním a úmrtím nie je súvislosť. Podľa polície je príčinou smrti muža predávkovanie sa pervitínom.

Rómovia odmietajú vysvetlenie incidentu

Každej straty ľudského života nám je ľúto,“ vyjadril sa šéf krajskej polície Jaromír Kníže, ktorý tiež povedal, že za súčasných okolností stojí za policajtmi. „Samozrejme, je mi ľúto smrti tejto osoby, to je jasné. Nikto si nepraje, aby sa niečo také stalo,“ pokračoval s tým, že podľa jeho názoru policajti konali náležite a v súlade s ich výcvikom.

Pri sobotňajšom zákroku v Tepliciach boli prítomní traja policajti. Video incidentu ukazuje, ako jeden policajt kľačí agresívnemu mužovi niekoľko minút na krku. Muž, ktorého oficiálne neidentifikovali, neskôr zomrel v sanitke.

Rómski aktivisti odmietajú policajné vysvetlenie incidentu a na sobotu plánujú v Tepliciach protest.

Dôsledné a nezávislé vyšetrenie prípadu

Rada Európy, ľudskoprávna organizácia Amnesty International i splnomocnenkyňa českej vlády pre ľudské práva vyzvali na dôsledné a nezávislé vyšetrovanie prípadu. Zástupkyňa ombudsmana zase oznámila, že spustí samostatné vyšetrovanie úmrtia muža.

Sobotňajší prípad si už vyslúžil porovnanie s vlaňajším úmrtím Afroameričana Georgea Floyda počas policajného zákroku v Minneapolise, keď mu policajt kľačal na krku.

Viac k témam: policajná brutalita, policajné násilie, úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Česká polícia vyjadrila ľútosť nad smrťou Róma v Tepliciach, policajt však konal v súlade s výcvikom © SITA Všetky práva vyhradené.