Čaputová: Vojna na Ukrajine nie je špeciálnou operáciou, ale barbarským útokom. Nenechajme sa zmiasť klamstvami

Slovensko Správy

5.4.2022 (Webnoviny.sk) – Čelíme a budeme čeliť čoraz väčšiemu množstvu klamstiev. Cieľom lží je podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej nás zneistiť a urobiť z nás cynikov, ktorí neveria ničomu a preto nepomôžu nikomu. Informuje o tom prezidentka na sociálnej sieti.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

„V tieni tohto zla sa nám odhalila najkrajšia tvár Slovenska. Naši vojaci na hraniciach, hasiči, policajtky, zdravotníčky a mnohí ďalší prejavujú nielen profesionalitu, ale najmä ľudskosť. Spolu s množstvom dobrovoľníkov v spontánnych iniciatívach alebo z mimovládneho sektora dnes dokazujú, že aj keď sme miestami majstri sveta v sebakritike, na Slovensku žijú dobrí ľudia, ochotní nezištne pomáhať. Táto vlna solidarity a láskavosti však môže začať časom ustupovať,“ uviedla Čaputová.

Rusko nikto neohrozoval

Preto je podľa nej dobré si pripomenúť, že vojna na Ukrajine nie je špeciálnou operáciou či oslobodením Ukrajiny. Ide o barbarský útok na mestá, obce a ich obyvateľov.

Rusko podľa slov Čaputovej nikto neobkľučoval a nikto ho neohrozoval. Rovnako neexistujú žiadne dôkazy o genocíde ruskojazyčného obyvateľstva na Ukrajine, čo potvrdzuje aj medzinárodný súdny dvor.

Tvrdenia Kremľa o denacifikácii Ukrajiny sú nezmyslené aj z toho dôvodu, že prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj má židovský pôvod, ale tiež preto, že pravicový extrémizmus je na Ukrajine marginálny.

Pomocou Ukrajine pomáhame aj sebe

Žiadna extrémistická strana sa do parlamentu nedostala. Nepodložené sú podľa nej aj tvrdenia o tom, že Ukrajina vyrába biologické zbrane.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

„Nenechajme sa zmiasť klamstvami a zachovajme si našu ľudskosť. Pomocou Ukrajine pomáhame aj sebe. Slobodná Ukrajina je kľúčová pre bezpečnosť Slovenska. Ukrajina na ceste k európskej integrácii bude po vojne znamenať rozvojový potenciál aj pre našu krajinu. Pomoc Ukrajincom upevňuje naše medzinárodné postavenie a rešpekt voči Slovensku. Znižovanie závislosti od ruského plynu zvýši našu energetickú bezpečnosť. Množstvo utečencov z Ukrajiny je dnes pre nás náročnou výzvou. Tí, ktorí tu ostanú, sa však môžu postupne stať prínosom v tých segmentoch nášho trhu práce, kde nám chýbajú ľudia,“ uzavrela Čaputová.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Čaputová: Vojna na Ukrajine nie je špeciálnou operáciou, ale barbarským útokom. Nenechajme sa zmiasť klamstvami © SITA Všetky práva vyhradené.