Čaputová: Každý príslušník akejkoľvek menšiny by sa mal na Slovensku cítiť ako doma

Slovensko Správy

Fotogaléria: Zuzana Čaputová

26.11.2019 (Webnoviny.sk) – O živote maďarskej menšiny na Slovensku diskutovala v utorok prezidentka Zuzana Čaputová s predstaviteľmi samospráv, občianskej a umeleckej spoločnosti počas návštevy okresu Dunajská Streda. Hovorili najmä o vzdelávaní v národnostnom jazyku, o dostupnosti vzdelávania v slovenskom jazyku a taktiež o dôležitosti podpory národnostnej kultúry.

Na Slovensku ako doma

„Jedným z dôležitých posolstiev je, aby sa príslušník akejkoľvek menšiny cítil na Slovensku ako doma. A k tomu je dôležitým predpokladom, aby neustále prebiehal dialóg, aby sme mali trpezlivosť sa navzájom spoznávať a chápať, chápať špecifiká, ktoré môžu byť obohacujúce a nie predmetom sporov,“ zdôraznila Čaputová.

Pripomenula tiež, že politická reprezentácia maďarskej menšiny bola vždy dôležitou súčasťou všetkých pozitívnych zmien na Slovensku, akými bol vstup do Európskej únie alebo do NATO.

Primátor Dunajskej Stredy Zoltán Hájos v rozhovore s prezidentkou diskutovali o viacerých problémoch samospráv, o potrebe ich silnejšieho hlasu v otázkach kultúry a školstva a taktiež o životnom prostredí a dopravnej infraštruktúre.

Obec Malé Dvorníky nazvala unikátom

Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila malotriednu Základnú školu s vyučovacím jazykom maďarským v Malých Dvorníkoch, v ktorej sa žiaci učia aj štátny jazyk.

S učiteľkami hovorila o spôsoboch, ako efektívne učiť deti slovenský jazyk, pretože z rodín majú často len slabé základy. Obec, ktorá je nadštandardne vybudovaná aj vďaka čerpaniu európskych fondov, označila prezidentka v rámci Slovenska za unikátnu.

Viac k témam: prezident Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Čaputová: Každý príslušník akejkoľvek menšiny by sa mal na Slovensku cítiť ako doma © SITA Všetky práva vyhradené.