Bývalý šéf Správy štátnych hmotných rezerv Kičura so sťažnosťou neuspel a ostáva vo väzbe

Slovensko Správy

14.7.2020 (Webnoviny.sk) – Obvinený bývalý šéf Správy štátnych hmotných rezerv Kajetán K. ostáva vo väzbe.

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Najvyššieho súdu SR (NS SR) Alexandra Važanová, senát NS SR na utorkovom neverejnom zasadnutí zamietol jeho sťažnosť proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu ponechať ho vo väzbe ako nedôvodnú.

„Senát najvyššieho súdu dospel k záveru, že dôvody kolúznej väzby, v tomto štádiu konania, sú dané,“ povedala Važanová.

Obava z možného ovplyvňovania svedkov

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) pracovisko Banská Bystrica koncom júna zamietol žiadosť obvineného Kajetána K. o prepustenie z väzby na slobodu.

Podľa sudcu naďalej trvá dôvod kolúznej väzby a to obava z možného ovplyvňovania svedkov. Obvinený vtedy podal proti rozhodnutiu sťažnosť.

Prípad s krycím názvom „Rezervy“

Polícia v rámci vyšetrovania prípadu s krycím názvom „Rezervy“ vzniesla v utorok 21. apríla obvinenia voči bývalému šéfovi SŠHR SR za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku a za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Vzhľadom na to, že Kajetán K. je sudcom s prerušeným výkonom funkcie, rozhodoval o súhlase s väzbou Ústavný súd SR v Košiciach. Ten v stredu 22. apríla dal súhlas na jeho vzatie do väzby a následne Úrad špeciálnej prokuratúry SR doručil sudcovi pre prípravné konanie ŠTS Banská Bystrica návrh na vzatie obvineného do väzby.

Väzbu pre hrozbu ovplyvňovania svedkov ŠTS potvrdil a následne 11. mája sťažnosť obžalovaného voči rozhodnutiu ŠTS zamietol Najvyšší súd SR.

Viac k témam: akcia Rezervy, súdy, väzba
Zdroj: Webnoviny.sk – Bývalý šéf Správy štátnych hmotných rezerv Kičura so sťažnosťou neuspel a ostáva vo väzbe © SITA Všetky práva vyhradené.