Bývalý šéf PPA aj spoluobvinený finančník ostávajú vo väzbe

Slovensko Správy

14.5.2020 (Webnoviny.sk) – Bývalý šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj K. a spoluobvinený v rámci kauzy Dobytkár, finančník Martin K., ostávajú vo väzbe. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová, súd sťažnosti dvojice proti vzatiu do väzby zamietol ako nedôvodné.

„Písomný sľub Martina K. senát neprijal a neprijal ani peňažnú záruku vo výške 200-tisíc eur ponúknutú za tohto obvineného,“ dodala Važanová.

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) pracoviska v Banskej Bystrici 25. apríla rozhodol o vzatí do väzby bývalého šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraja K. a finančníka Martina K.

Tí sú obvinení z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku spolupáchateľstvom. Dôvodom kolúznej väzby bola obava z možného ovplyvňovania svedkov.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie „Dobytkár“ opakovane počas marca a apríla vykonávala zaisťovacie úkony na celom území Slovenska. Dôvodom sú podozrenia z korupčnej trestnej činnosti a legalizácie príjmov z trestnej činnosti z prostredia PPA.

Začiatkom mája polícia informovala, že v tejto kauze eviduje spolu 19 obvinených fyzických osôb a päť obvinených právnických osôb.

„Všetky osoby sú obvinené z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti,“ uviedla polícia s tým, že väzobne je v tomto prípade stíhaných šesť osôb. „Zadokumentovaná výška úplatkov má približnú hodnotu 10 miliónov eur,“ dodala polícia.

Viac k témam: akcia „Dobytkár“
Zdroj: Webnoviny.sk – Bývalý šéf PPA aj spoluobvinený finančník ostávajú vo väzbe © SITA Všetky práva vyhradené.