Bulhari majú predčasné parlamentné voľby, krajina je kritizovaná pre nedostatočný boj s korupciou

Správy Svet

11.7.2021 (Webnoviny.sk) – V Bulharsku sa v nedeľu konajú predčasné parlamentné voľby po tom, ako tie aprílové nepriniesli stabilnú vládu.

Posledné prieskumy naznačujú podobné výsledky a zároveň tiež pokles podpory strany GERB bývalého premiéra Bojka Borisova. Dočasná vláda zverejnila informácie týkajúce sa rozsiahlej korupcie počas jeho vlády.

Čo hovoria prieskumy?

Bulharsko opakovane čelí kritike za to, že nezvláda boj s korupciou. Protikorupčnú kampaň odporcov Bojka Borisova posilnili júnové americké sankcie voči niekoľkým verejným činiteľom a obchodníkom práve pre korupciu.

Prieskumy naznačujú tesný súboj medzi stranou GERB, ktorá mala v apríli najviac (26%) hlasov a jej hlavným súperom, stranou ITN, ktorú vedie televízny moderátor Slavi Trifonov.

Ako tretí by mohli skončiť socialisti.

Hlasovanie končí v nedeľu

Podľa politológa Dimitara Ganeva je veľmi malá šanca, že sa Borisov opäť stane premiérom. A to ani v prípade víťazstva jeho strany, keďže väčšina politických subjektov odmieta spolupracovať s jeho stranou.

Približne 12-tisíc volebných miestností zatvoria o 20:00 tamojšieho času. Svoj hlas môže odovzdať 6,7 milióna ľudí, ktorí volia 240 poslancov.

Viac k témam: parlamentné voľby v Bulharsku
Zdroj: Webnoviny.sk – Bulhari majú predčasné parlamentné voľby, krajina je kritizovaná pre nedostatočný boj s korupciou © SITA Všetky práva vyhradené.