Bude SpaceX naďalej financovať satelitný internet na Ukrajine? „Do čerta s tým,“ uviedol svoj príspevok Elon Musk

Správy Svet

16.10.2022 (Webnoviny.sk) – Miliardár Elon Musk v sobotu naznačil, že jeho spoločnosť SpaceX môže pokračovať vo financovaní satelitnej internetovej služby Starlink na Ukrajine.

Napísal to na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter, no podľa tónu a formulácie príspevku by to zo strany šéfa automobilky Tesla mohol byť aj sarkazmus.

Oficiálne požiadal ministerstvo obrany

Nie je jasné, či má SpaceX skutočne stanovené plány pre Starlink na Ukrajine, píše agentúra AP.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Do čerta s tým … aj keď Starlink stále stráca peniaze a iné spoločnosti dostávajú miliardy dolárov daňových poplatníkov, my budeme naďalej financovať ukrajinskú vládu zadarmo,“ napísal Musk v príspevku.

Americkí predstavitelia v piatok potvrdili, že Musk oficiálne požiadal americké ministerstvo obrany, aby prevzalo financovanie služby na Ukrajine.

Dodali asi dvadsaťtisíc terminálov

SpaceX začala s poskytovaním terminálov siete Starlink Ukrajine na jar a stali sa dôležitou pomôckou ukrajinskej armády, keď iné siete vo vojne zničili Rusi, a to nielen pri komunikácii. Ukrajina dostala zhruba 20-tisíc terminálov.

V piatok Musk na Twitteri napísal, že podpora komunikačných potrieb Ukrajiny stojí SpaceX 20 miliónov dolárov mesačne.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Starlink Internet Services
Zdroj: Webnoviny.sk – Bude SpaceX naďalej financovať satelitný internet na Ukrajine? „Do čerta s tým,“ uviedol svoj príspevok Elon Musk © SITA Všetky práva vyhradené.