Britskí poslanci podporili Johnsonov plán na odchod z EÚ, prechodné obdobie už nepredĺžia

Správy Svet

20.12.2019 (Webnoviny.sk) – Poslanci dolnej komory britského parlamentu v piatok veľkým rozdielom hlasov podporili plán britského premiéra Borisa Johnsona na odchod Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ) do 31. januára budúceho roku. To je termín, na ktorom je momentálne dohodnutá Británia s úniou, doteraz však nebolo isté, či ho nebude treba ešte predĺžiť. Za Johnsonov plán hlasovalo v piatok 358 poslancov, proti ich bolo 124.

Gro z nich boli opoziční labouristi, ktorí však už majú v britskej politike menšie slovo, keďže v minulotýždňových parlamentných voľbách úplne pohoreli a Johnsonovi konzervatívci si naopak výrazne polepšili.

Zákon zakazuje predĺženie prechodného obdobia

Líder labouristov vyzýval pred hlasovaním poslancov svojej strany, aby hlasovali proti vystúpeniu z EÚ do 31. januára podľa Johnsonovho plánu, keďže na stole sú podľa neho aj „oveľa lepšie a férovejšie spôsoby„, ako opustiť EÚ.

Zákon, ktorý v piatok prijali britskí poslanci, okrem iného zakazuje predĺženie prechodného obdobia, počas ktorého Británia síce už nebude členom únie, ale stále sa bude riadiť niektorými pravidlami v nej platnými, na dlhšie ako do konca roku 2020.

Schválili harmonogram rokovaní

Podľa britskej BBC viacerí analytici spochybňujú, či sa britskej vláde a únii podarí pripraviť taký rýchly prechod na nové pravidlá, aby na ne mohlo fungovanie vzťahov medzi EÚ a Britániou naskočiť už od začiatku roku 2021. Britská vláda však trvá na tom, že sa to stihne.

Poslanci dolnej komory britského parlamentu v piatok okrem toho schválili aj harmonogram ďalších rokovaní parlamentu o brexite. Tie sa uskutočnia hneď po sviatkoch, a to tri dni po sebe – 7., 8. a 9. januára.

Viac k témam: Brexit
Zdroj: Webnoviny.sk – Britskí poslanci podporili Johnsonov plán na odchod z EÚ, prechodné obdobie už nepredĺžia © SITA Všetky práva vyhradené.