Briti si tento rok užijú deň voľna navyše, vláda vyhlási mimoriadny štátny sviatok pri príležitosti korunovácie Karola III.

Správy Svet

6.11.2022 (Webnoviny.sk) – Spojené kráľovstvo bude mať ďalší dôvod na oslavu korunovácie kráľa Karola III., keďže britská vláda pri tejto príležitosti vyhlásila na pondelok (8. mája) mimoriadny štátny sviatok. Týmto sa zavŕši trojdňový víkend, ktorý sa začne sobotňajšou korunováciou panovníka.

Ako uviedol britský premiér Rishi Sunak, korunovácia predstavuje pre Spojené kráľovstvo „jedinečnú chvíľu“. „Ako uznanie tejto historickej udalosti som rád, že môžem na budúci rok oznámiť dodatočný štátny sviatok pre celé Spojené kráľovstvo,“ povedal Sunak.

„Teším sa na to, ako ľudia oslávia a vzdajú hold kráľovi Karolovi III. účasťou na miestnych a národných podujatiach po celej krajine zorganizovaných na jeho počesť,“ dodal.

Karol III. bude korunovaný vo Westminsterskom opátstve. Korunovácia bude predstavovať symbolickú oslavu jeho novej vlády. Bude to prvá korunovácia v Spojenom kráľovstve za takmer 70 rokov, keďže korunovácia jeho matky Alžbety II. sa uskutočnila v júni 1953, a prvá od korunovácie Eduarda VII. v roku 1902, čo sa bude konať v sobotu.

Viac k témam: Korunovácia kráľa, Štátny sviatok
Zdroj: Webnoviny.sk – Briti si tento rok užijú deň voľna navyše, vláda vyhlási mimoriadny štátny sviatok pri príležitosti korunovácie Karola III. © SITA Všetky práva vyhradené.