Bratislavská ZOO a Sloboda zvierat vyzývajú ľudí, aby na Nový rok nepoužívali svetlice či petardy, zvieratá sa ich boja

Slovensko Správy

27.12.2021 (Webnoviny.sk) – Používanie zábavnej pyrotechniky škodí spoločenským a voľne žijúcim zvieratám, ako aj zvieratám v zoologických záhradách. Môže mať pre nich až smrteľné následky.

Zoologická záhrada (ZOO) Bratislava a občianske združenie Sloboda zvierat preto v súvislosti s blížiacimi sa oslavami príchodu Nového roka vyzývajú ľudí na ohľaduplnosť. Apelujú, aby sa vyhli používaniu svetlíc či petárd.

Lama narazila do oplotenia a uhynula

Ako informovala Alexandra Ritterová z bratislavskej ZOO, napriek tomu, že v Bratislave platí všeobecne záväzné nariadenie o používaní pyrotechnických výrobkov, ktoré zakazuje ich používanie celoročne, nájdu sa ľudia, ktorí ho porušujú.

Neuvedomujú si pri tom, že používanie zábavnej pyrotechniky škodí aj zvieratám v ZOO. „Počas osláv Silvestra trápia najmä nosorožce, kengury, antilopy, žirafy či primáty rôzne tráviace problémy spôsobené stresom a úzkosťou. Reakciou na stresovú situáciu môže byť aj snaha o únik, pričom môže dôjsť k vážnemu zraneniu, napríklad nárazom do oplotenia. To sa stalo v minulosti osudným aj samici lamy krotkej, ktorá na následky nárazu uhynula,“ upozornila vedúca zoologického oddelenia Silvia Pirošková, podľa ktorej zárukou bezpečia nie je ani zatvorenie v chovnom zariadení.

„U šimpanzov dochádza napríklad k útokom na vlastných členov. Následky chvíľkovej zábavy sú prítomné aj v dňoch po oslavách. Zvieratá sa boja vyjsť do vonkajších výbehov a nespolupracujú s chovateľmi aj napriek tomu, že ich dôverne poznajú,“ vysvetlila Pirošková.

Sloboda zvierat zase každý rok eviduje v útulku zvieratá, ktoré zabehli svojim majiteľom. „Šťastné konce majú tie, ktorých majitelia dali označiť mikročipom, a tak sa môžu bezprostredne vrátiť do svojho domova. Bohužiaľ, množstvu zvierat nevieme pomôcť. Zväčša sa stávajú obeťami dopravných prostriedkov. Na hluk z petárd trpia aj zvieratá v útulkoch. Posledné roky máme tiež veľké obavy z lampiónov šťastia, ktoré môžu veľmi jednoducho spôsobiť požiar,“ upozornila predsedníčka združenia Pavla Dugovičová.

Stratené zvieratá nahláste mestskej polícii

Na dodržiavanie nariadenia o používaní pyrotechniky budú v okolí zoologickej záhrady, ako aj útulku Slobody zvierat dohliadať aj hliadky kynológie Mestskej polície Bratislavy.

„Apelujeme v tomto čase na ľudí, obyvateľov Bratislavy, aby nepoužívali pri oslavách nového roku svetlice či petardy. Výrazne nám tým pomôžu ochrániť zvieratá pred stresom a prípadným zranením, či smrťou,“ vyzval Tomáš Hulík, poverený vedením ZOO Bratislava.

Ako dodala koordinátorka kampaní Slobody zvierat Kristína Devínska, stratené či zranené psy a mačky je potrebné hlásiť na linku mestskej polície.

„V rámci Bratislavy vykonáva nepretržitú odchytovú službu Sloboda zvierat. Povinnosť postarať sa o takéto zvieratá majú všetky obce na Slovensku. Pre záchranu voľne žijúcich zvierat, je potrebné kontaktovať priamo záchranné stanice spadajúce pod Štátnu ochranu prírody SR,“ dodala Devínska.

Viac k témam: Nový rok, Silvester, Zábavná pyrotechnika, Zvieratá
Zdroj: Webnoviny.sk – Bratislavská ZOO a Sloboda zvierat vyzývajú ľudí, aby na Nový rok nepoužívali svetlice či petardy, zvieratá sa ich boja © SITA Všetky práva vyhradené.