Bratislavská vodárenská spoločnosť vyšetruje revízne správy z minulosti, boli vypracované nekvalitne

Slovensko Správy

6.9.2020 (Webnoviny.sk) – Revízne správy v Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) sa robili nekvalitne, spoločnosť tieto prípady vyšetruje. V tlačovej správe o tom informoval hovorca BVS Peter Podstupka.

„Revízne správy na vyhradené technické zariadenia sa v BVS v minulosti robili neprofesionálne a zrejme aj fiktívne. Po zmene dodávateľa sa objavila revízna správa na bleskozvod, ktorý vôbec neexistuje, alebo boli urobené kompletné revízne správy na zariadenia, ktoré nie sú namontované a teda ani v prevádzke,“ uviedol hovorca a dodal, že skupina BVS preto spustila interné vyšetrovanie celého postupu výkonu a preberania revíznych správ od subdodávateľov, a zároveň vyhodnotí aj prípadnú trestnoprávnu zodpovednosť za chyby z minulosti.

Hľadali nových revíznych technikov

„Začiatkom roka sme pre zlyhanie technického zariadenia s platnou revíznou správou museli riešiť veľmi závažnú poruchu, pri ktorej vytieklo zo systému 10-tisíc metrov kubických pitnej vody,“ povedal generálny riaditeľ BVS Peter Olajoš. Aj preto BVS vyhlásila nové obstarávanie na revíznych technikov.

„Kvalitnejšie revízne správy budú síce pre BVS znamenať krátkodobo vyššie náklady na okamžitú opravu viacerých zariadení, ale z dlhodobého hľadiska BVS ušetrí a budeme mať väčšiu istotu, že všetko funguje v súlade s pravidlami,“ dodal Olajoš.

Problém s nekvalitnými revíziami vznikol v rokoch, keď pre BVS tieto služby zabezpečovala dcérska spoločnosť Infra Services cez ďalšiu subdodávku. „To bol aj dôvod, prečo sa ešte v čase, keď nebolo jasné, či BVS získa plnú kontrolu nad Infra Services, rozhodla vyhlásiť vlastnú súťaž na tieto služby,“ doplnil hovorca.

Technici objavili množstvo podozrivých správ

Noví dodávatelia revízií vyhradených technických zariadení vzišli spomedzi jedenástich oslovených spoločností, ktoré mali možnosť predložiť svoje ponuky v šiestich oddelených častiach podľa typu vyhradených technických zariadení.

„Po vyhodnotení súťaže samostatne pre každú z uvedených častí BVS uzatvorila zmluvu vždy so spoločnosťou, ktorá predložila najnižšiu cenu,“ uviedol hovorca a dodal, že noví revízni technici už krátko po začatí činnosti objavili množstvo podozrivých revíznych správ, ktoré vykazujú závažné technické nedostatky.

„BVS aktuálne interne prešetruje, ako mohla takáto situácia vzniknúť a v prípade zistenia porušenia zákona sa plánuje obrátiť na políciu,“ uzavrel hovorca.

Viac k témam: revízna kontrola, revízni technici
Zdroj: Webnoviny.sk – Bratislavská vodárenská spoločnosť vyšetruje revízne správy z minulosti, boli vypracované nekvalitne © SITA Všetky práva vyhradené.