Bieloruský prezident Alexander Lukašenko sa dostal na sankčný zoznam Európskej únie

Správy Svet

6.11.2020 (Webnoviny.sk) – Európska únia v piatok prijala sankcie voči bieloruskému prezidentovi a ďalším 14 predstaviteľom krajiny pre ich rolu pri potláčaní protestov proti sporným augustovým bieloruským prezidentským voľbám.

EÚ vo vyhlásení uviedla, že na sankčný zoznam dala bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a jeho syna Viktora Lukašenka, ktorý je národným bezpečnostným poradcom.

Tisíce zatknutých protestujúcich

Ľudia, ktorí sú na sankčnom zozname, majú zakázané cestovať do Európskej únie a ich majetok v EÚ sa zmrazuje.

Protesty v Bielorusku trvajú už od volieb prezidenta z 9. augusta. Viac ako 15-tisíc protestujúcich odvtedy v krajine zatkli.

Útlak zo strany štátu

Podľa oficiálnych výsledkov bol Lukašenko opäť víťazom volieb, pričom získal 80 percent hlasov. Voľby však boli všeobecne považované za sfalšované.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezidentské voľby v Bielorusku a protesty (fotografie)

EÚ uviedla, že prezident Lukašenko „je zodpovedný za násilný útlak zo strany štátneho aparátu pred a po prezidentských voľbách, svojvoľné zatýkanie a zlé zaobchádzanie s pokojnými demonštrantmi a tiež za zastrašovanie a násilie voči žurnalistom“.

Viac k témam: prezidentské voľby v Bielorusku, protesty v Bielorusku, sankcie
Zdroj: Webnoviny.sk – Bieloruský prezident Alexander Lukašenko sa dostal na sankčný zoznam Európskej únie © SITA Všetky práva vyhradené.