Bielorusko poslalo za mreže matku piatich detí, organizovať mala nepovolené masové zhromaždenia

Správy Svet

4.12.2021 (Webnoviny.sk) – Bieloruský súd v piatok poslal do väzenia na štyri roky tamojšiu aktivistku z dôvodu vytvorenia „extrémistickej skupiny“ prostredníctvom aplikácie Telegram. Upozornila na to bieloruská ľudskoprávna organizácia Viasna.

Volha Zalatarová, 38-ročná matka piatich detí, sa od marca nachádza vo väzbe. Zatkli ju na ulici, keď viedla svoju 10-ročnú dcéru do hudobnej školy. Po vlaňajších prezidentských voľbách v Bielorusku Zalatarová spravovala telegramovú skupinu v meste Ždanoviči a organizovala koncerty a pochody.

Do väzenia za vyvesenie vlajky

Úrady uviedli, že tieto aktivity boli „nepovolené masové zhromaždenia“ a obvinili ju z koordinácie „extrémistickej organizácie“. Bola tiež obvinená z „hrubého porušovania verejného poriadku“ a „nedodržiavania zákonných požiadaviek úradov“.

Žena na súde odmietla všetky obvinenia. „Moje srdce je roztrhané na kusy. Normálne ľudské činy, reakcie a pocity sú kriminalizované,“ povedala Zalatarová. Jej manžel nedávno tiež strávil 10 dní vo väzení za to, že na balkóne ich bytu vyvesil červeno-bielu vlajku bieloruskej opozície.

Zásahy voči disidentom sa stupňujú

Bieloruskom vlani niekoľko mesiacov otriasali protesty vyvolané Lukašenkovým znovuzvolením. Bieloruské úrady demonštrácie tvrdo potláčali. Zatknutých bolo asi 35-tisíc ľudí, ďalšie tisíce polícia zbila. Poprední predstavitelia opozície šli do väzenia alebo ich prinútili opustiť krajinu.

V ostatných týždňoch sa vystupňovali zásahy proti disidentom. Pri stovkách razií sa úrady zamerali na nezávislých novinárov a opozičných aktivistov.

Viac k témam: Extrémizmus, Obvinenie, Protesty v Bielorusku, Zatknutie
Zdroj: Webnoviny.sk – Bielorusko poslalo za mreže matku piatich detí, organizovať mala nepovolené masové zhromaždenia © SITA Všetky práva vyhradené.