Bieloruské úrady vykonali ďalšie razie u novinárov a aktivistov, prehľadali im domy aj kancelárie

Správy Svet

16.7.2021 (Webnoviny.sk) – Bieloruské úrady v piatok vykonali razie v domoch a kanceláriách nezávislých novinárov a občianskych aktivistov. Bieloruské združenie novinárov a ľudskoprávna organizácia Viasna informovali, že prehliadky sa uskutočnili prinajmenšom u 31 žurnalistov a aktivistov v Minsku a siedmich ďalších mestách. Je to ďalší krok v stupňujúcich sa represiách proti odporcom prezidenta Alexandra Lukašenka.

„Úrady používajú celý arzenál represií proti novinárom – zastrašovanie, bitky, prehliadky a zatknutia,“ vyjadril sa predseda novinárskeho združenia Andrej Bastunec.

KGB hovorí o extrémistických aktivitách

Bieloruský výbor pre štátnu bezpečnosť (KGB) uviedol, že osoby, u ktorých vykonali prehliadky, boli podozrivé z účasti na „extrémistických aktivitách“.

Bieloruský vyšetrovací výbor zase informoval, že razie boli súčasťou vyšetrovania údajných daňových únikov a porušovania finančných predpisov zo strany mimovládnych organizácií a médií.

Zadržali ďalšieho novinára

Piatkové razie sa dotkli 22 novinárov, ktorí pracujú pre televíziu Belsat financovanú Poľskom a pre rozhlasovú stanicu Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL), ktorú financujú Spojené štáty.

Úrady rozbili dvere kancelárie rádia v Minsku a po prehliadke domu zadržali jeho novinára Aleha Hruzdziloviča, informuje agentúra AP.

Viasna uviedla, že úrady vykonali razie u šéfky Únie bieloruského jazyka Aleny Anisimovej a aktivistov mimovládnej organizácie Právna Iniciatíva.

Skôr počas tohto týždňa úrady vykonali razie v domoch 10 pracovníkov Viasny a jej kanceláriách v Minsku a ďalších mestách. Tiež prehľadali domy a kancelárie ďalších bieloruských novinárov a mimovládiek.

„Režim zničí každé médium, ktoré sa odváži povedať pravdu o situácii v Bielorusku,“ uviedla na Twitteri opozičná líderka Svetlana Cichanovská.

V súčasnosti je vo väzbe podľa Bieloruského združenia novinárov 32 bieloruských žurnalistov.

Viac k témam: KGB Bieloruská tajná služba, novinári, policajná razia
Zdroj: Webnoviny.sk – Bieloruské úrady vykonali ďalšie razie u novinárov a aktivistov, prehľadali im domy aj kancelárie © SITA Všetky práva vyhradené.