Bidenove poznámky predstavujú zrkadlo amerických problémov, reaguje Putin

Správy Svet

18.3.2021 (Webnoviny.sk) – Ruský prezident Vladimir Putin vníma vyhlásenia amerického náprotivka Joea Bidena o ňom ako zrkadlo minulých i súčasných problémov Spojených štátov.

USA trpia bolestivým odkazom dejín

V televíznom rozhovore, ktorý odvysielali v stredu, dostal Biden otázku, či si myslí, že je ruský prezident zabijak, na čo odpovedal „áno“. Krátko predtým americké úrady odtajnili spravodajské hodnotenie, podľa ktorého Putin povolil operácie na pomoc Donaldovi Trumpovi v amerických prezidentských voľbách v novembri minulého roka. Šéf Bieleho domu v súvislosti s tým poznamenal, že Putin „za to zaplatí“.

Putin neskôr v nadväznosti na Bidenove slová poukázal na americkú históriu, zhodenie atómových bômb na japonské mestá Hirošima a Nagasaki, zabíjanie domorodého obyvateľstva a otroctvo, pričom argumentoval tým, že USA trpia bolestivým odkazom dejín. „Ako by sa tu inak vzalo hnutie Black Lives Matter,“ položil rečnícku otázku počas štvrtkového videohovoru s obyvateľmi Krymu pri príležitosti 7. výročia anexie tohto územia Ruskom.

Nevhodné poznámky Bidena

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyjadril poľutovanie nad Bidenovými výrokmi a označil ich ako „veľmi nevhodné poznámky amerického prezidenta“, ktorými jasne ukázal, že „nechce normalizovať vzťahy“. Peskov dodal, že Moskva bude podľa toho adekvátne postupovať.

Konstantin Kosačev, podpredseda hornej komory ruského parlamentu, uviedol, že Bidenovo „nevychované správanie“ je neprípustné pre „štátnika tohto rangu“. „Takéto vyhlásenia sú za každých okolností neprijateľné. Nevyhnutne vedú k prudkému zhoršeniu našich bilaterálnych vzťahov,“ podotkol.

Zdroj: Webnoviny.sk – Bidenove poznámky predstavujú zrkadlo amerických problémov, reaguje Putin © SITA Všetky práva vyhradené.