Biden mení prisťahovaleckú politiku, ruší zmluvy o prisťahovalectve s krajinami v strednej Amerike

Správy Svet

7.2.2021 (Webnoviny.sk) – Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zruší dohody s troma krajinami v Strednej Amerike, ktoré obmedzovali možnosti ľudí požiadať na juhozápadnej hranici o azyl. Stane sa tak v rámci snahy zmeniť prisťahovaleckú politiku, ktorú nastavil Donald Trump.

Americký minister zahraničia Antony Blinken v sobotu potvrdil, že informovali Salvádor, Guatemalu a Honduras o začatí formálneho zrušenia dohôd. Dohody vyžadovali, aby množstvo ľudí hľadajúcich azyl na americko-mexickej hranici išlo do spomínaných troch stredoamerických krajín a tam pokračovali vo svojom úsilí.

Minister vyhlásil, že nová administratíva verí v účinnejšie spôsoby spolupráce s vládnymi partnermi na manažovaní prisťahovaleckej politiky v regióne. V stanovisku takisto okamžite pozastavil účinnosť dohôd. Blinken zároveň oznámil, že v prvom rade chcú USA spolupracovať s týmito krajinami na odstránení neistoty a chudoby, ktoré tamojších obyvateľov nútia k odchodu. Podotkol, že hranice USA nie sú otvorené a je potrebné ich akceptovať spoločne s americkými zákonmi.

Po začatí pandémie USA urýchlene vyhostili takmer každého, kto sa objavil na hranici a žiadal o azyl. Dôvodom boli zákony o verejnom zdraví, na základe ktorých chceli zabrániť šíreniu vírusu v USA.

Viac k témam: migranti
Zdroj: Webnoviny.sk – Biden mení prisťahovaleckú politiku, ruší zmluvy o prisťahovalectve s krajinami v strednej Amerike © SITA Všetky práva vyhradené.