Bernie Sanders si upevnil pozíciu favorita, vyhral aj demokratické primárky v Nevade

Správy Svet

23.2.2020 (Webnoviny.sk) – V primárkach Demokratickej strany v americkom štáte Nevada vyhral Bernie Sanders, čím si upevnil pozíciu favorita v boji o demokratickú nomináciu do novembrových prezidentských volieb. Podľa prvých výsledkov nevadských caucusov (volebných zhromaždení – pozn. SITA) je senátor za štát Vermont na ceste k veľkému víťazstvu.

Po zrátaní 50 percent volebných okrskov má Sanders 47 percent hlasov. Za ním nasleduje s 19 percentami niekdajší viceprezident Joe Biden, potom exstarosta South Bendu v Indiane Pete Buttigieg s 15 percentami a napokon senátorka za Massachusetts Elizabeth Warren s 10 percentami hlasov.

Kandidáti, ktorí z primárok vyjdú s viac ako 15-percentnou podporou, získajú delegátov potrebných na zabezpečenie nominácie. Demokratický kandidát na prezidenta potrebuje 1 990 delegátov, Sanders mal pred sobotňajšími primárkami zatiaľ 21.

Sanders slovne „napadol“ Trumpa

Vo svojom víťaznom príhovore v Texase Sanders pochválil svojich podporovateľov a zároveň napadol prezidenta Donalda Trumpa. „Američanov už štve prezident, ktorý stále klame,“ povedal Sanders.

V dobrej nálade bol aj Biden, ktorému sa v predošlých primárkach v štátoch Iowa a New Hampshire nedarilo, pričom vyhlásil, že „tu začína návrat“.

Na výsledky primárok reagoval aj prezident Trump, ktorý pochválil Sandersovo víťazstvo, no politika označil za „bláznivého Bernieho“.

Šancu má aj v Južnej Karolíne

Ďalšie primárky čakajú voličov v Južnej Karolíne, kde sa uskutočnia 29. februára. Je to najväčší zo štyroch štátov, kde sa hlasovanie uskutoční, pred marcovým „volebným superutorkom“, a má tiež najväčšie percento afroamerických voličov.

V Južnej Karolíne by sa preto mohlo dariť Bidenovi, no predpokladá sa, že si aj Sanders povedie dobre a podľa prieskumov možno prvých delegátov získa aj podnikateľ Tom Steyer.

„Volebný superutorok“ sa uskutoční 3. marca a primárky sa vtedy uskutočnia v 14 štátoch naraz. Medzi nimi sú aj Kalifornia a Texas, ktoré poskytujú najviac delegátov.

Viac k témam: Demokratická strana, prezidentské voľby v USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Bernie Sanders si upevnil pozíciu favorita, vyhral aj demokratické primárky v Nevade © SITA Všetky práva vyhradené.