Banskobystrický kraj rozdelí zamestnancom v zariadeniach sociálnych služieb státisíce eur

Slovensko Správy

11.11.2020 (Webnoviny.sk) – Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) plánuje vyčleniť 880-tisíc eur na odmeny pre všetkých zamestnancov zariadení sociálnych služieb, ktoré má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

Ako informuje hovorkyňa banskobystrickej krajskej samosprávy Lenka Štepáneková, každý jeden zamestnanec krajského zariadenia má dostať v decembrovom výplatnom termíne odmenu minimálne 470 eur v hrubom, prípadne viac, s prihliadnutím na prácu, ktorú vykonáva. O odmenách rozhodnú krajskí poslanci na rokovaní koncom novembra.

Zamestnanci situáciu zvládajú s prehľadom

„Chcem poďakovať všetkým, ktorí sa v zariadeniach sociálnych služieb starajú o tých najohrozenejších a o bezproblémovú prevádzku. Ich práca nie je jednoduchá ani za bežných podmienok, nieto ešte v čase pandémie, keď sú vystavení obrovskému tlaku a zodpovednosti. Títo ľudia denne čelia výzvam, pred ktorými nikdy nestáli a od ich správnych rozhodnutí závisia mnohokrát životy iných,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

Viac o téme: Koronavírus

„Zamestnanci túto situáciu zvládajú úžasne, o čom svedčí aj počet pozitívne testovaných, ktorý je v porovnaní s inými krajmi výrazne nižší. Verím, že zmena rozpočtu, ktorá dá priestor na vyplatenie jednorazových odmien zamestnancom v sociálnych službách, nájde v novembri podporu naprieč celým politickým spektrom, lebo títo ľudia si ju rozhodne zaslúžia,“ vyjadrila sa predsedníčka Komisie zdravotníctva, sociálnych vecí a marginálnych skupín Zastupiteľstva BBSK Božena Kováčová.

Požiadali aj o peniaze z ministerstva

Okrem financií na odmeny, ktoré pôjdu po schválení zastupiteľstvom z rozpočtu BBSK, požiadala krajská samospráva aj o dotáciu z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

„Požiadali sme ministerstvo o viac ako 1,16 milióna eur. Tieto peniaze budú rovnako určené na odmeny pre zamestnancov zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK a spolu s odmenami od kraja by si zamestnanci mohli prilepšiť o viac ako tisíc eur v hrubom,“ dodal župan Ján Lunter.

Viac k témam: finančná odmena, Koronavírus, zdravotníci
Zdroj: Webnoviny.sk – Banskobystrický kraj rozdelí zamestnancom v zariadeniach sociálnych služieb státisíce eur © SITA Všetky práva vyhradené.