Babišova vláda odsúhlasila vlastnú demisiu, premiér odmieta ísť proti súdržnému päťbloku

Správy Svet

11.11.2021 (Webnoviny.sk) – Vláda českého premiéra Andreja Babiša sa vo štvrtok na mimoriadnom stretnutí rozhodla o podaní demisie. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz.

Babiš uviedol, že prezidentovi Milošovi Zemanovi už poslal list, v ktorom ho informuje o rozhodnutí podať demisiu. Plány podať demisiu hospitalizovanej hlave štátu písomne avizoval už v stredu. „Očakávam, že nás pán prezident poverí, aby sme fungovali v demisii,“ skonštatoval.

Ako tiež vo štvrtok povedal, prezident sa ho pri poslednom telefonáte pýtal, či chce byť poverený zostavením vlády. „Ja som to odmietol, pretože je jasné, že je tu tento päťblok, ktorý spoločne hlasuje, včera sme to videli,“ vyhlásil Babiš odkazujúc na stretnutie Poslaneckej snemovne.

Vláda podala demisiu po ukončení ustanovujúcej schôdze Poslaneckej snemovne. Počas nej si poslanci zvolili za predsedníčku dolnej komory parlamentu Markétu Pekarovú Adamovú zo strany TOP 09, ktorá je súčasťou spomenutej päťkoalície, a päť podpredsedov.

Viac k témam: Demisia, Parlamentné voľby v Česku
Zdroj: Webnoviny.sk – Babišova vláda odsúhlasila vlastnú demisiu, premiér odmieta ísť proti súdržnému päťbloku © SITA Všetky práva vyhradené.