Babiša začali vo Francúzsku vyšetrovať v súvislosti s vilami na Riviére, podozrievajú ho z prania špinavých peňazí

Správy Svet

12.8.2022 (Webnoviny.sk) – Bývalého českého premiéra Andreja Babiša začali vo Francúzsku vyšetrovať. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz s odvolaním sa na francúzsky denník Le Monde.

Francúzska Národná finančná prokuratúra začala konanie, pretože ho podozrieva z prania špinavých peňazí v súvislosti s podmienkami získania víl v Mougins na Riviére.

Kauza Pandora Papers tak má pre 67-ročného politika pokračovanie a problémy sa môžu podľa Le Monde dostať pred francúzske súdy. Národná finančná prokuratúra totiž začala predbežné vyšetrovanie prania špinavých peňazí.

Konanie začal už vo februári tamojší Ústredný úrad pre boj s korupciou a finančnou a daňovou kriminalitou. Týka sa Babišových víl v Mougins na Riviére, ktoré podľa zistení z Pandora Papers získal prostredníctvom offshorových spoločností.

V roku 2019 si Babiš kúpil dva domy. Jedným z nich bola luxusná dvojposchodová vila Château Bigaud, ktorú však získal zložitými transakciami. Kúpila ju totiž monacká spoločnosť, ktorú vlastní offshorová firma v Spojených štátoch.

Viac k témam: Pandora Papers, Pranie špinavých peňazí, Vyšetrovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Babiša začali vo Francúzsku vyšetrovať v súvislosti s vilami na Riviére, podozrievajú ho z prania špinavých peňazí © SITA Všetky práva vyhradené.