Arménsko a Azerbajdžan už dodržujú prímerie, dvojdňové boje si však vyžiadali životy viac ako 200 vojakov

Správy Svet

16.9.2022 (Webnoviny.sk) – Arménsko a Azerbajdžan už dva dni dodržiavajú prímerie, ktoré začalo platiť v stredu večer večer. Jerevan a Baku sa na ňom dohodli s cieľom ukončiť vzplanutie bojov, pri ktorých na oboch stranách zahynulo viac ako 200 vojakov.

Vyhlásenie o prímerí nasledovalo po dvoch dňoch ťažkých bojov. Tie predstavovali najväčšie prepuknutie nepriateľských akcií medzi dvomi dlhoročnými protivníkmi za takmer dva roky. Arménske ministerstvo obrany uviedlo, že situácia na hraniciach s Azerbajdžanom je pokojná a od začiatku súčasného prímeria neboli hlásené žiadne porušenia.

Medzi Azerbajdžanom a Arménskom už desaťročia panuje konflikt o región Náhorný Karabach. Ten leží na území Azerbajdžanu, ale od skončenia vojny v roku 1994 bol pod kontrolou etnických arménskych síl podporovaných Arménskom. Boje o región z jesene 2020 si vyžiadali viac ako 6600 mŕtvych. Azerbajdžan vtedy prevzal kontrolu nad veľkými časťami Náhorného Karabachu a okolitých oblastí, ktoré desaťročia ovládali separatisti.

Viac k témam: Náhorný Karabach, Prímerie, Úmrtia, Vojnový konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Arménsko a Azerbajdžan už dodržujú prímerie, dvojdňové boje si však vyžiadali životy viac ako 200 vojakov © SITA Všetky práva vyhradené.