Arméni si uctili obete bojov v Náhornom Karabachu, počas demonštrácií žiadali Pašinjanovu demisiu

Správy Svet

19.12.2020 (Webnoviny.sk) – Arménsko si v sobotu uctilo tisícky obetí nedávnych bojov o región Náhorný Karabach. V krajine trvá trojdňový smútok za zosnulých.

V sobotu vyšli do ulíc podporovatelia i oponenti premiéra Nikolu Pašinjana, pričom druhý tábor vyzýval na jeho odstúpenie.

Demonštranti hádzali na premiéra vajíčka

Keď predseda arménskej vlády navštívil vojenský pamätný komplex Jerablur v hlavnom meste Jerevan, aby vzdal poctu padlým vojakom, neďaleko protestovali tisícky demonštrantov, ktorí sa dostali do potýčok s políciou a hádzali na neho vajíčka. Neskôr zhruba 20-tisíc podporovateľov opozície pochodovalo centrom hlavného mesta na pamätnú bohoslužbu za obete konfliktu.

V sobotu tiež 14 generálov vo výslužbe vydalo vyhlásenie vyzývajúce na odstúpenie vlády pre jej riešenie bojov.

Boje ukončila dohoda o prímerí

Náhorný Karabach sa nachádza na území Azerbajdžanu, ale od skončenia vojny v roku 1994 bol pod kontrolou etnických arménskych síl podporovaných Arménskom. Ostatné silné boje medzi Arménskom a Azerbajdžanom o región sa začali v nedeľu 27. septembra a trvali 44 dní. Na oboch stranách zanechali viac ako 5 600 mŕtvych.

Boje ukončila dohoda o prímerí z 10. novembra sprostredkovaná Ruskom, v rámci ktorej Azerbajdžan získal kontrolu nad veľkými časťami separatistického regiónu a okolitými územiami. Strata území rozhnevala Arménov a vyvolala týždne protestov, ktorých účastníci vyzývajú na Pašinjanovu demisiu.

Na dodržiavanie prímeria a sprostredkovanie návratu utečencov dohliada takmer 2000 prítomných členov ruských mierových jednotiek.