Armáda nasadila na pomoc v boji proti koronavírusu 340 vojakov, všetky útvary majú pohotovosť

Slovensko Správy

18.3.2020 (Webnoviny.sk) – Ozbrojené sily Slovenskej republiky (OS SR) na asistenčné úlohy nasadili takmer 340 vojakov a v pohotovosti sú všetky útvary. Agentúru SITA o tom informovala Danka Capáková, hovorkyňa ministerstva obrany.

OZ SR pokračujú v príprave ďalších plánov a požiadaviek, ktoré môžu nastať pri zhoršení situácie. Môže ísť napríklad o prepravu materiálu, ochranu hraníc, vrátane takzvanej „zelenej hranice“ alebo nasadenie vojenských zdravotníkov.

Viac o téme: Koronavírus

Všetky útvary a zariadenia OS SR sú od pondelka 16. marca 2020 v stave pohotovosti. V praxi to znamená, že prakticky celé ozbrojené sily sú pripravené začať s plnením stanovených úloh do šiestich hodín.

Ďalší vojaci sú pripravení

„Všetky veliteľské orgány ozbrojených síl sme na základe môjho nariadenia zaradili do 24 hodinových služieb, čo umožní čo najrýchlejšie plnenie požiadaviek a úloh, ktoré ozbrojeným silám stanoví Ústredný krízový štáb a vláda SR,“ povedal generál Daniel Zmeko.

Podľa jeho slov je na plnenie ďalších úloh okrem asistencie policajnému zboru, výstavby izolovaného pracoviska vo výcvikovom priestore Lešť, pripravených ďalších 2 800 vojakov. Zároveň je ale naďalej zachované plnenie všetkých zákonom stanovených úloh ako je ochrana vzdušného priestoru, či prevádzka radarového poľa.

Po stredajšom rokovaní Ústredného krízového štábu a vlády SR pokračujú OS SR aj v príprave ďalších plánov na ďalšie možné požiadavky, ktoré môžu nastať pri zhoršovaní sa situácie. Môže ísť napríklad o prepravu materiálu, ochranu hraníc, vrátane takzvanej „zelenej hranice“ alebo nasadenie vojenských zdravotníkov.

Zmiešané hliadky s policajtmi

Od aktivácie vyčlenených častí ozbrojené sily trvale pôsobia v zmiešaných hliadkach s Policajným zborom SR, kde bolo na podporu informačnej kampane a ochrany na hraničných prechodoch dodnes nasadených celkovo 339 vojakov.

V tomto počte sú zahrnutí aj vojaci, ktorí sa podieľajú sa na ochrane vysunutého pracoviska Infektologického ústavu na Kramároch a vstupu do nemocnice v Trebišove.

Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia. V tejto súvislosti boli v krajine zavedené viaceré obmedzenia na zamedzenie šírenia ochorenia, vrátane zatvorenia výchovno-vzdelávacích zariadení od 16. marca na 14 dní. Vláda SR tiež pristúpila k vyhláseniu núdzového stavu pre celý sektor zdravotníctva.

Zatvorené sú maloobchodné prevádzky a prevádzky so službami, pričom sa to netýka potravín, drogérií, lekární či vybraných služieb, akými sú napríklad banky či poisťovne. Počet infikovaných ľudí na nový koronavírus na Slovensku stúpol na 105.

Viac k témam: Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Armáda nasadila na pomoc v boji proti koronavírusu 340 vojakov, všetky útvary majú pohotovosť © SITA Všetky práva vyhradené.