Amnesty International víta dočasnú ochranu pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny, poukazuje však na dvojaký meter

Správy Svet

5.3.2022 (Webnoviny.sk) – Amnesty International (AI) víta smernicu Rady Európskej únie (EÚ) o dočasnej ochrane, ktorá ľuďom utekajúcim pred konfliktom na Ukrajine poskytuje okamžitú ochranu vo všetkých krajinách EÚ.

Upozorňuje ale na vážne limity tohto opatrenia smerom k ľuďom na úteku bez ukrajinského štátneho občianstva. V tlačovej správe o tom informovala Daniela Mužíková, koordinátorka pre kampane a médiá Amnesty International Slovensko (AIS).

Hranice európskej solidarity

Riaditeľka kancelárie AI pre vzťahy s EÚ Eve Geddie konštatuje, že každý človek, ktorý uteká pred konfliktom, má právo na ochranu a pomoc pri presídlení a AI víta, že Ukrajinky a Ukrajinci majú rýchly prístup k tejto forme pomoci.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

No tým, že Rada EÚ obmedzila túto podporu predovšetkým na ľudí s ukrajinským štátnym občianstvom, však odhalila hranice európskej solidarity.

Žiada preto, aby sa členské štáty EÚ ku všetkým ľuďom na úteku správali rovnako a aby pomoc, ktorú Únia poskytuje ukrajinským utečenkám a utečencom, poskytla aj ostatným ľuďom na úteku pred násilím a vojnou.

Pevnosť Európa

„Rozhodnutie Rady EÚ je pripomienkou, že Európa dlhodobo disponuje nástrojmi na ochranu a pomoc pre ľudí utekajúcich pred vojnou. Obvyklý prístup k ľuďom na úteku, ktorý by sa dal definovať ako ‚pevnosť Európa´ je teda jasne politicky motivovanou voľbou. Rada koná takto rýchlo po prvýkrát a tým ukazuje, že prístup EÚ k ľuďom v núdzi je plný dvojitých štandardov,“ skonštatoval riaditeľ AIS Rado Sloboda.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Dodal, že na Ukrajine žije približne pol milióna ľudí inej ako ukrajinskej národnosti. AIS preto apeluje na ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO), aby SR poskytovala dočasné útočisko všetkým ľuďom, ktorí utekajú z Ukrajiny, bez ohľadu na štátnu príslušnosť, vrátane ľudí inej ako ukrajinskej národnosti.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Utečenci
Zdroj: Webnoviny.sk – Amnesty International víta dočasnú ochranu pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny, poukazuje však na dvojaký meter © SITA Všetky práva vyhradené.