Americká vláda už nebude považovať židovské osady na Západnom brehu za nelegálne, oznámil Pompeo

Správy Svet

19.11.2019 (Webnoviny.sk) – Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa už viac nebude považovať židovské osady na Západnom brehu Jordánu za porušenie medzinárodného práva. Mení tak smerovanie americkej politiky za uplynulé štyri desaťročia a ešte viac podkopáva snahy Palestínčanov o založenie vlastného štátu. Izraelskí lídri toto rozhodnutie privítali, Palestínčania a iné krajiny však varujú, že Spojené štáty tým zničia akékoľvek šance na dosiahnutie obsiahlejšej mierovej dohody.

Minister zahraničia Mike Pompeo rozhodnutie oznámil v pondelok vo Washingtone. Trumpova administratíva je podľa jeho slov presvedčená, že akékoľvek právne otázky týkajúce sa osád by mali vyriešiť izraelské súdy a deklarovanie, že sú v rozpore s medzinárodným právom, iba odvádza pozornosť od širšieho úsilia o vyrokovanie mierovej dohody.

Zmena odráža príklon americkej administratívy k radikálnym izraelským postojom na úkor palestínskych snáh o vlastný štát. Trump už predtým uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, a to aj napriek tomu, že Palestínčania chcú mať z jeho východnej časti hlavné mesto svojho budúceho štátu.

Americká administratíva stratila kredibilitu zohrávať akúkoľvek budúcu rolu v mierovom procese,“ uviedol v tejto súvislosti hovorca palestínskeho prezidenta Nabíl abú Rudajná.

Viac k témam: Palestína
Zdroj: Webnoviny.sk – Americká vláda už nebude považovať židovské osady na Západnom brehu za nelegálne, oznámil Pompeo © SITA Všetky práva vyhradené.