Američania zaočkovaní proti COVID-19 by mohli do krajín Európskej únie vycestovať už toto leto

Správy Svet

26.4.2021 (Webnoviny.sk) – Američania by zrejme mohli toto leto vycestovať do Európskej únie (EÚ), ak by boli plne zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19.

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová sa tak vyjadrila v rozhovore pre The New York Times s tým, že by to bolo možné, keďže obe strany schválili rovnaké vakcíny. Presný časový rámec však nepredstavila, informuje spravodajský portál BBC.

Situácia sa snáď zlepšuje

Spojené štáty aj EÚ povolili používanie vakcín od spoločností Moderna, Johnson & Johnson a konzorcia Pfizer-BioNTech.

Uvoľňovanie opatrení bude podľa von der Leyenovej závisieť od „epidemickej situácie“. Tá sa podľa jej slov v USA zlepšuje a „dúfajme, sa tiež zlepšuje aj v Európskej únii“.

Európske štáty obmedzujú cestovanie, ktoré nie je nevyhnutné, z USA už viac ako rok. EÚ v januári sprísnila odporúčania pre zahraničné návštevy, ale každý členský štát si určuje vlastné obmedzenia.

Grékom stačí negatívny test

Grécku napríklad stačí, ak sa cestujúci z USA preukážu negatívnym testom. EÚ tiež pripravuje digitálne zelené certifikáty, ktoré majú zjednodušiť cestovanie, vznikajú však otázky o ich zjednotenosti, keďže niektoré krajiny plánujú svoje vlastné certifikáty.

USA tiež stále obmedzuje voľnočasové cestovanie do EÚ aj Spojeného kráľovstva, ktoré 17. mája predstaví svoj vlastný semafor cestovných obmedzení pre krajiny z celého sveta.

Washington v súčasnosti odporúča Američanom, aby sa pre pandémiu vyhli cestovaniu do 80 percent krajín sveta.

Viac k témam: cestovanie, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Američania zaočkovaní proti COVID-19 by mohli do krajín Európskej únie vycestovať už toto leto © SITA Všetky práva vyhradené.