Američania zabili vodcu Islamského štátu v Somálsku Bilala al-Sudáního, spolu s ním padlo aj desať jeho ľudí

Správy Svet

27.1.2023 (Webnoviny.sk) – Americké sily zabili vodcu teroristickej organizácie Islamský štát v Somálsku Bilala al-Sudáního a desať jeho ľudí. Referuje o tom spravodajský web BBC.

Al-Sudáního zabili počas špeciálnej razie v odľahlom horskom jaskynnom komplexe na severe Somálska.

Biden presunul do Somálska vojakov

„Al-Sudání bol zodpovedný za rastúcu prítomnosť Islamského štátu v Afrike,“ povedal americký minister obrany Lloyd Austin a dodal, že údajne taktiež financoval aktivity Islamského štátu po celom svete.

Operácia sa uskutočnila po tom, ako americký prezident Joe Biden presunul do Somálska stovky amerických vojakov, ktorých predtým stiahol jeho predchodca Donald Trump. Tieto sily však údajne slúžia len na výcvik somálskych vojakov, nie na vykonávanie operácií.

Islamský štát rozšíril svoje aktivity

V ostatných rokoch skupina Islamský štát údajne rozšírila svoje aktivity do niekoľkých afrických krajín vrátane Mozambiku a Konžskej demokratickej republiky.

Islamský štát je však v Somálsku relatívne malá skupina. Omnoho výraznejšia je extrémistická skupina aš-Šabáb, napojená na al-Káidu, ktorá ovláda časti Somálska a často vykonáva bombové útoky na významných miestach v hlavnom meste Mogadišo.

Viac k témam: Islamský štát, Protiteroristická akcia, Teroristi
Zdroj: Webnoviny.sk – Američania zabili vodcu Islamského štátu v Somálsku Bilala al-Sudáního, spolu s ním padlo aj desať jeho ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.