Američania v Iraku odpovedali na raketový útok, zabili najmenej päť irackých vojakov a civilistu

Správy Svet

13.3.2020 (Webnoviny.sk) – Odvetné americké útoky pripravili v piatok v skorých ranných hodinách o život piatich členov irackých bezpečnostných síl a jedného civilistu. Oznámila to iracká armáda. Stalo sa tak po tom, čo v stredu večer pri raketovom útoku prišiel o život jeden americký vojak, jeden britský vojak a jeden americký zmluvný spolupracovník armády na vojenskej základni severne od Bagdadu.

Odvetné americké nálety boli namierené proti cieľom proiránskych milícií Katáib Hizballáh, ktoré USA vinia zo zodpovednosti za útok na základňu Tádží. Iracká armáda však uviedla, že letecké útoky zabili troch irackých vojenských veliteľov a dvoch federálnych policajtov. Predstavitelia mesta Karbalá tiež informovali o úmrtí jedného civilistu v komplexe letiska.

Skupina Katáib Hizballáh sa k útokom zatiaľ nevyjadrila, avšak iné Iránom podporované šiitské milície už avizovali odvetu. Iracká armáda nálety odsúdila ako porušenie suverenity krajiny.

Podľa stanoviska Američanmi vedenej medzinárodnej koalície zasiahlo základňu Tádží v stredu večer celkovo 18 rakiet. V prípade už spustili vyšetrovanie. K zodpovednosti sa nik neprihlásil.

Napätie v oblasti sa vystupňovalo, odkedy americký útok dronom v januári pri Bagdade pripravil o život vysokopostaveného iránskeho generála.

Viac k témam: americkí vojaci, raketový útok, Zabitie Kásema Solejmáního
Zdroj: Webnoviny.sk – Američania v Iraku odpovedali na raketový útok, zabili najmenej päť irackých vojakov a civilistu © SITA Všetky práva vyhradené.