Američania stiahli vlajku, strhli plaketu a opustili čínsky konzulát. Domáci si od radosti robili selfie

Správy Svet

27.7.2020 (Webnoviny.sk) – Americký diplomatický personál opustil svoj konzulát v čínskom meste Čcheng-tu po tom, ako vypršalo 72-hodinové ultimátum, ktoré dostali Spojené štáty od Pekingu.

Čína nariadila zatvorenie konzulátu v reakcii na rozhodnutie Trumpovej administratívy, ktorá minulý týždeň prikázala Pekingu, aby zatvoril svoj konzulát v Houstone po tom, ako Washington obvinil čínskych agentov z pokusu ukradnúť v Texase medicínsky a ďalší výskum.

Ako informuje spravodajský portál BBC, pred uplynutím pondelkového deadlinu, americkí zamestnanci odišli z budovy, odstránili plaketu a stiahli americkú zástavu. Čínske ministerstvo zahraničných vecí následne informovalo, že do budovy vstúpili čínski zamestnanci a „prevzali kontrolu“.

„Konzulát stál 35 rokov v centre našich vzťahov s ľuďmi v západnej Číne, vrátane Tibetu,“ skonštatovala v súvislosti s uzavretím konzulátu hovorkyňa amerického ministerstva zahraničia. Po zatvorení amerického konzulátu sa pred budovou zhromaždili davy miestnych obyvateľov, mnohí z nich mávali čínskymi vlajkami a robili si selfies.

Vzťahy medzi Čínou a Spojenými štátmi sú najhoršie za niekoľko desaťročí, pričom k ich zhoršovaniu prispela pestrá paleta konfliktov od obchodu, cez pandémiu koronavírusu, technológie, obvinenia zo špionáže, Hongkong a tiež zaobchádzanie s čínskou moslimskou menšinou.

Viac k témam: konflikt, konzulát USA, zatvorenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Američania stiahli vlajku, strhli plaketu a opustili čínsky konzulát. Domáci si od radosti robili selfie © SITA Všetky práva vyhradené.