Ako zvýšiť reputáciu vašej firmy a prečo je to dôležité najmä počas krízy?

Slovensko Správy

5.4.2023 (SITA.sk) – Ste autoritou vo vašom segmente a máte dobrú firemnú reputáciu? Ak to tak nie je, treba to zmeniť. Najmä v období krízy môže od toho totiž závisieť prežitie vášho podnikania. Existuje účinný spôsob, ako zvýšiť reputáciu vašej spoločnosti a pomôcť vášmu biznisu napredovať.

V časoch krízy si ľudia dobre rozmyslia, kde minú svoje peniaze. Podľa prieskumu spoločnosti Sprout Social až 57 percent zákazníkov minie najviac u svojej obľúbenej značky a až 76 percent ju uprednostní pred konkurenciou. Toto je podstatný fakt, od ktorého môže závisieť prežitie vášho biznisu najmä v neľahkom období. Navyše, podľa prieskumu spoločnosti Dimension Data z roku 2017 až 84 percent firiem, ktoré pracujú na zlepšení reputácie svojej spoločnosti, dosahuje o 4 – 8 % vyššie výnosy ako ich konkurencia.

Čo je to firemná reputácia

Reputácia vašej firmy je súhrnom toho, ako vás ľudia vnímajú. Často sú ovplyvňovaní nielen osobným kontaktom, ale tým, čo sa o vás hovorí, respektíve píše v médiách. Veď aj vy sami pred každým obchodným stretnutím zisťujete informácie o danej spoločnosti na internete. Dobrou správou je, že tento fakt sa dá využiť vo váš prospech. Firemná reputácia je tiež spôsob, akým vás vnímajú aj vaši zamestnanci. Ak má vaša spoločnosť dobrú povesť, máte väčšiu šancu získať pre naplnenie svojich biznis cieľov najväčšie talenty, ktoré vaše podnikanie podržia.

Niektoré dôležité aspekty, ktoré pomáhajú vytvárať pozitívnu reputáciu značky, sú:

sociálna zodpovednosť
kvalitné služby a tovar
zameranie na zákazníka
kultúra pracoviska
etické správanie
online prítomnosť

Ako zvýšiť reputáciu vašej firmy

Jedným z najefektívnejších spôsobov, ako zvyšovať reputáciu firmy, je prostredníctvom spolupráce s relevantným médiom, s ktorým sa budete spolupodieľať na tvorbe obsahu. Vyjadrovanie sa k aktuálnym témam v spravodajstve dáva spoločnosti pridanú hodnotu a pomáha jej stať sa autoritou v danom segmente. Najmä ak ide o odborné zdroje, ktoré majú veľmi dobrú čitateľskú základňu a poskytujú kvalitný obsah.

Pri výbere webov, na ktorých chcete publikovať, by ste mali zohľadniť niekoľko faktorov, a to:

Relevantnosť obsahu: Váš obsah by mal byť relevantný pre cieľovú skupinu médií a ich čitateľov. Len tak ich zaujmete a získate v nich lojálneho zákazníka.
Kvalita obsahu: Obsah, ktorý publikujete, by mal byť kvalitný a dobre napísaný. Ukážte lídrov a odborníkov spoločnosti, aby ste posilnili svoju online prítomnosť a odbornosť. To pomôže získavať dôveru čitateľov a zvyšovať vašu reputáciu.
Frekvencia publikovania: Pravidelným publikovaním hodnotných príspevkov a komentárov na vybraných médiách máte väčšiu šancu získať dôveryhodnosť a meno odborníka vo vašom odbore.
Dôveryhodnosť médií: Spolupracujte s webmi, ktoré majú v danom odvetví dobré meno. Napríklad Slovenská tlačová agentúra SITA ponúka možnosť spolupráce na jej odborných weboch a tým poskytuje firmám príležitosť prezentovať sa v danom segmente.

Budovanie pozitívnej online reputácie je dlhý proces. Účinky svojich činov neuvidíte zo dňa na deň. Ale odmena stojí za námahu!

Informačný servis

Viac k témam: firemná reputácia, PR, reputácia
Zdroj: SITA.sk – Ako zvýšiť reputáciu vašej firmy a prečo je to dôležité najmä počas krízy? © SITA Všetky práva vyhradené.