Ako skrotiť vysoké náklady na energie pri podnikaní?

Slovensko Správy

24.9.2021 (Webnoviny.sk) – Ceny elektriny na burze dramaticky rastú už niekoľko mesiacov a cenový šok hrozí aj v prípade plynu. Nepredvídateľný vývoj cien plynu a elektriny komplikuje podnikanie mnohých firiem, v ktorých výdavky  na energie tvoria významnú časť prevádzkových nákladov. Ako však znížiť platby za spotrebu, keď burzové ceny prekonávajú každý deň nové rekordy? Odpoveď sa ukrýva vo flexibilnej spotrebe bez sankcií a v znížení distribučných nákladov.

ELGAS ako dlhoročný špecialista na dodávku energií pre firmy podporuje podnikanie svojich klientov za každých okolností. Nepredvídateľnosť vývoja situácie stavia mnohé firmy pred náročnú úlohu v oblasti plánovania a odhadovania spotreby energií.

Týka sa to najmä odvetví, kde pandemická situácia stále výrazne ovplyvňuje obsadenosť a využitie priestorov a spotrebu energií na výrobné procesy. Neistote ohľadne spotreby čelia aj odvetvia, ktoré podliehajú sezónnosti či závisia od vývoja počasia, ako sú poľnohospodárske podniky či pestovatelia ovocia a zeleniny alebo odvetvia, ktoré sú silne viazané na aktuálny dopyt po ich produkcii. A rovnako aj podnikatelia, ktorí na trhu ešte iba začínajú, a preto budú poznať svoju spotrebu energií až po istom čase.

„Tak, ako sa podnikatelia musia prispôsobiť situácii na trhu alebo nepredvídateľným okolnostiam, aj my sa našimi podmienkami dodávok energií flexibilne reagujeme na aktuálne potreby našich zákazníkov. Náš nový produkt FLEXIE preto podnikateľom prináša nielen úsporu nákladov, ale zbaví ich všetkých obmedzení aj starostí s energiami,“ hovorí riaditeľka ELGAS-u Jiřina Hinnerová.

Nakupujte za fixnú cenu, spotrebujte flexibilne           

FLEXIE má jednoduché podmienky a firmy a podnikateľov nenúti sledovať spotrebu resp. dodržať vopred stanovený odber elektriny či plynu. Dodávka energií je realizovaná bez podmienky tolerancie spotreby nad alebo pod dohodnutý objem a bez rizika penalizácií (tzv. TAKE or PAY) za jednu fixnú cenu počas celého obdobia dodávky. Jedinou podmienkou je ročná spotreba firmy do 1 GWh.

Audit distribučných nákladov na elektrinu a plyn grátis

Skúsenosti z trhu hovoria, že významnú položku na faktúrach za energie predstavujú distribučné náklady, preto je súčasťou produktu FLEXIE aj bezplatný audit distribučných nákladov.

Distribučné náklady na elektrinu môžu tvoriť až 60 % z celkovej faktúry. Audit vám napovie, ako ich vďaka jednoduchým a finančne nenáročným opatreniam znížiť. Odberateľ tak získa nielen prehľad o možných úsporách, ale aj odhad návratnosti technických opatrení na zníženie distribučných nákladov. V prípade plynu zase kontrola distribučných nákladov zahŕňa vhodnosť nastavenej distribučnej tarifnej skupiny a výšku denného maximálneho množstva plynu.

FLEXIE energie sa prispôsobia každému biznisu a umožnia podnikateľom ušetriť tisícky eur ročne nielen výhodným nákupom energií, ale práve aj úsporou distribučných nákladov.

Ako si vybrať optimálny produkt na dodávku energií pre firmy

Jeseň je zvyčajne ten čas, keď podnikatelia zvažujú rôzne ponuky na dodávku energií a prehodnocujú svoje aktuálne zmluvy. Mali by však porovnávať porovnateľné, teda nie cenníkové ceny, ale reálne ponuky, ktoré im jednotliví dodávatelia môžu a vedia poskytnúť.

„V ELGAS-e, ktorý sa už 10 rokov špecializuje na dodávku energií pre firmy, majú podniky na výber niekoľko možností, ako znížiť svoje platby za elektrinu a plyn. Ak vo vašej firme nemáte vlastných energetických špecialistov alebo manažérov, využite dlhoročnú skúsenosť našich odborníkov. V ELGAS-e vám poradíme, ktorý produkt je z pohľadu objemu a štruktúry vášho odberu pre váš podnik či organizáciu najvýhodnejší a pomôžeme vám tak docieliť maximálnu úsporu a komfort,“ hovorí riaditeľka ELGAS-u Jiřina Hinnerová.

Viac informácií na www.elgas.sk

Informačný servis

Viac k témam: ELGAS, energie, FLEXIE, náklady na energie, PR
Zdroj: Webnoviny.sk – Ako skrotiť vysoké náklady na energie pri podnikaní? © SITA Všetky práva vyhradené.